Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Andersson: Respektlöst mot svenska folket

Statsminister Magdalena Andersson (S) ser kärnkraften som en viktig del i Europas omställning. Men på hemmaplan anser hon att oppositionen har en ointellektuell hållning.
EU • Publicerad 15 december 2021
Statsminister Magdalena Andersson (S) deltar i sitt första EU-toppmöte i veckan. Här med Tjeckiens snart avgående premiärminister Andrej Babis.
Statsminister Magdalena Andersson (S) deltar i sitt första EU-toppmöte i veckan. Här med Tjeckiens snart avgående premiärminister Andrej Babis.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Frågan om kärnkraft ska klassas som hållbar på samma sätt som vind- och vattenkraft är en het fråga i både Sverige och EU. Magdalena Andersson har sin uppfattning klar.

– Det finns ingen som har en kristallkula och kan titta tiotusentals år in i framtiden. Det här är något som våra barn, barnbarn, barnbarnsbarn kan göra bedömningen om det är hållbart eller inte.

Annons

Magdalena Andersson sitter under onsdagen, i egenskap av statsminister, för första gången med bland stats- och regeringschefer från övriga EU-länder på ett toppmöte. Hon representerar även Danmark då statsminister Mette Frederiksen är hemma sjuk, dock inte i covid-19.

Inför toppmötet i Bryssel diskuterades kärnkraftens hållbarhet i riksdagens EU-nämnd i Stockholm.

KU-anmälan

Frågan har varit uppe i EU-nämnden förut och Anderssons företrädare Stefan Löfven blev KU-anmäld efter att han struntat i att ta upp att kärnkraften ska klassas som hållbar på ett EU-toppmöte.

Löfven kände sig inte bunden av EU-nämndens beslut, eftersom majoriteten bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna är "falsk" i nämnden. Partierna har inte majoritet i riksdagen som helhet.

Magdalena Andersson går hårt åt oppositionen på en pressträff inför toppmötet och kallar deras hållning i kärnkraftsfrågan ointellektuell.

– Jag tycker också det är konstigt i förhållande till svenska väljare, när man vet att en majoritet av de riksdagsledamöter som sitter i Sveriges riksdag inte tycker att det är hållbart. Det är respektlöst mot svenska folket.

Andersson anser sig veta, utifrån resultatet i nämnden, hur riksdagens kammare ställer sig i frågan.

– Det är bara att räkna.

Kärnkraftsfrågan hänger ihop med energipriserna, som stigit kraftigt i Sverige och Europa. Statsministern säger att det inte råder någon tvekan om att det höga elpriset är ett bekymmer för svenska hushåll. Men hon kan inte utlova några insatser.

– Regeringen följer utvecklingen väldigt noga och ser om vi bedömer att vi behöver komma med åtgärder. I så fall finns en lång rad potentiella åtgärder i verktygslådan.

Splittrar EU

Annons

Frågan om naturgas och kärnkraft ska klassas som hållbara energislag är konfliktfylld inte bara i Sveriges riksdag, den splittrar även EU-länderna. EU och Sverige behöver bryta beroendet av fossila bränslen inklusive beroendet av rysk gas, fortsätter hon.

EU-kommissionen väntas presentera ett förslag den 22 december om den så kallade taxonomin – alltså regler som ska styra investeringar mot klimatmässigt hållbara projekt.

– Det är regeringens uppfattning att kärnkraften kommer att vara en viktig energikälla under omställningen och att det därför finns anledning att den ska vara med i taxonomin, sade Andersson tidigare under onsdagen på väg in till EU-nämnden.

– Däremot delar vi inte uppfattningen att man ska hävda att det är en hållbar energikälla, på samma sätt som vind- eller vattenkraft.

Ses som svängning

Partier som värnar kärnkraften, däribland Moderaterna och Kristdemokraterna, tycker sig höra en liten svängning i Anderssons retorik – vilket de välkomnar.

– Vi har upprepade gånger lyft att kärnkraften ska klassas som hållbar inom taxonomin, säger Jessika Roswall, Europapolitisk talesperson för M.

– Regeringen har redan förspillt tid i denna fråga, men det finns fortfarande tid att argumentera för kärnkraften.

Exakt hur Andersson ska formulera sig gällande taxonomin på EU-toppmötet vill hon inte redogöra för, men hon framhåller att hon "naturligtvis" kommer att presentera EU-nämndens hållning.

– Exakt hur jag ska formulera mig kommer jag fundera över när jag sover i natt.

EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans har inför kommissionens besked nästa vecka framhållit att även om naturgas och kärnkraft kommer att inkluderas i taxonomin, så betyder inte det att de i sig är gröna investeringar, men att man måste konstatera att kärnkraftens nollutsläpp är viktiga när utsläppen ska ned generellt. Och naturgas är viktig i övergången under tiden som kol ska ersättas med förnybar energi.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons