1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kändishysterin som säljer

Nyheter • Publicerad 22 maj 2009

”Sex säljer” brukar man säga. Och ser man till kvällstidningarnas löpsedlar så är det nog en sanning. Förutom nakenchockar, viktras, schlager och terrordåd – vad mer säljer? Kändisar. Celebriteter. Vari ligger den där hysterin kring dessa stackars medieuppmärksammade människor? Jagade och paparazziförföljda. Minsta steg de tar övervakas, matvanor dokumenteras, kalorier räknas, mörka hemligheter uppdagas. Vad är det som gör dem så intressanta? Så betydelsefulla? Så speciella?

I en månads tid har jag haft förmånen att rita och designa åt svenska internetjätten Nelly.com som startade som underklädessajt och som i dag är återförsäljare av hundratals varumärken i hela Norden. Vart tror ni jag hämtade inspirationen till mina kollektioner ifrån? Jo; kändisar så klart.

Vad stjärnorna i L.A. har på sig påverkar modet och efterfrågan här i Sverige så till den grad att jag har smygkikat rejält i skvallerblaskorna hur Hollywoods elit behagar klä sig. Varför? – Jo det säljer! Syns exempelvis Lindsay Lohan i en rosa paljettklänning så kan man vara säker på att efterfrågan på just rosa paljettklänning har växt från 0–100 procent hos tusentals unga tjejer runt om i landet inom loppet av ett par dagar.

Det har väl sedan länge sneglats på Hollywoods filmstjärnor när det handlar om stil och kläder. Rita Hayworth, Marilyn Monroe, Marlene Dietrich var gårdagens så kallade ”it-girls”. Skillnaden i dag är kanske den att information såsom paparazzibilder snabbt sprids över nätet, konsumtionen har ökat och många unga tjejer vill leva i en illusion av ett glammigt kändis-liv. Att ha en ny partyklänning varje helg och att aldrig synas i samma plagg två gånger är inte längre bara celebriteterna förunnat. Med budgetkedjornas blixtsnabba designerkopior är detta en livsstil som många unga lätt kan ta till sig. Svenska Gina Tricot är kanske det företag som lyckats allra bäst med detta. Kvantitet före originalitet har visat sig vara lönsamt för företaget som fördubblar sin omsättning vartannat år.

Varför har de då ett sådant enormt inflytande över oss, kändisarna? Eskapism skulle kunna vara en teori. Det är lite av en verklighetsflykt att snabbt, utan allför mycket nedlagd energi drömma sig bort till rikedom, glamour och utrullade röda mattor. Trots att jag har massor av viktiga ärenden och arbeten som väntar tar jag mig gärna tid att bläddra igenom senaste utgåvan av ”Hänt Bild” för att läsa om senaste kändistrenderna och vem som dumpat vem för sjuttioelfte gången i ordningen.

Oavsett om man vill erkänna det eller inte så påverkar stjärnornas liv hur vi lever, äter och klär oss. Kändisarna är en enorm marknadsföringskanal och vad rätt människa bär vid rätt tillfälle kan få ”spin-off” effekter som till slut landar i varför du väljer en klänning framför en annan inne på Gina Tricot.

Att läsa en skvallerblaska kan väl verka nog så harmlöst, men jag önskar att kändisdyrkandet får en snabb död. Jag är trött på all smygkopiering bland modeföretagen, billiga plagiat av dyra modemärken. Var finns originaliteten? Kreativiteten? Fanns det en tid då folk tänkte själva? För ärligt talat, hur kul är det när varje ung tjej ser ut som en budgetvariant av Lindsay Lohan?

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.