Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Känd människorättskämpe i Iran gripen igen

Iran • Publicerad 18 november 2021
Narges Mohammadi på bild från 2008. Arkivbild.
Narges Mohammadi på bild från 2008. Arkivbild.Foto: MAGALI GIRARDIN

Iran har återigen frihetsberövat människorättsförsvararen, journalisten och fysikern Narges Mohammadi, skriver yttrandefrihetsorganisationen Svenska PEN.

Mohammadi är känd för att försvara kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och kritisera dödsstraff i den islamistiska diktaturen.

Annons

Förra året släpptes hon fri efter att ha suttit fängslad i flera år, anklagad för att ha spridit propaganda mot staten. Men redan i maj i år dömdes hon på nytt till 80 piskrapp och 30 månaders fängelse, vilket fördömdes av bland andra EU och Sveriges utrikesminister Ann Linde.

Narges Mohammadi greps på nytt i tisdags i samband med en minnesstund för en ungdom som sköts ihjäl under regimkritiska protester i november 2019. Enligt PEN utsattes hon och hennes sällskap för misshandel, innan de fördes bort till en okänd plats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons