Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kanada: Statyer välts i vrede över döda barn

Ilskan i Kanada växer över den senaste tidens upptäckter av kvarlevor efter över tusen barn från ursprungsbefolkningen i omärkta gravar.
På nationaldagen vältes bland annat två statyer föreställande brittiska drottningar, rapporterar BBC.
Kanada • Publicerad 2 juli 2021
Ordet "kolonisatör" och blodröda handavtryck pryder basen där en staty av upptäcktsresanden James Cook, som vältes i torsdags, stod.
Ordet "kolonisatör" och blodröda handavtryck pryder basen där en staty av upptäcktsresanden James Cook, som vältes i torsdags, stod.Foto: Chad Hipolita/AP/TT
"Indigenous lives matter", "ursprungsbefolkningens liv spelar roll", står skrivet på en skylt under en manifestation i en referens till Black lives matter-rörelsen.
"Indigenous lives matter", "ursprungsbefolkningens liv spelar roll", står skrivet på en skylt under en manifestation i en referens till Black lives matter-rörelsen.Foto: Chad Hipolito/AP/TT

En stor staty föreställande den tidigare brittiska regenten Victoria samt en mindre staty föreställande den nuvarande drottningen Elizabeth vältes i Winnipeg i torsdags.

– Hon (drottning Victoria) betyder inget för mig mer än att politiken och kolonialismen hon stod för fortfarande styr oss fram till denna minut, säger Belinda Vandenbroeck, en överlevare från en katolsk internatskola, till tv-kanalen CBC.

Annons

I Montreal vältes en staty föreställande den brittiske upptäcktsresanden James Cook. På många platser i landet ställdes nationaldagsfirandet – som är kopplat till kolonialtiden – in och ersattes av minnesstunder och protester.

Kvarlevorna efter omkring 1 150 barn i omärkta gravar har upptäckts vid före detta katolska internatskolor i Kanada, som är en tidigare brittisk koloni och än i dag en del av Samväldet. Kanada blev helt självständigt från Storbritannien först 1982.

Den brittiska regeringen fördömer vältningen av statyerna, men uttrycker medlidande.

"Våra tankar är med Kanadas ursprungsbefolkning efter de här tragiska upptäckterna och vi följer utvecklingen i den här frågan noga och fortsätter att hålla kontakt med Kanadas regering om detta", säger en talesperson för regeringen.

Mellan 1831 och 1996 tvingades 150 000 barn från ursprungsbefolkningen att gå på internatskolor. Där utsattes många för vanvård och övergrepp, enligt en sanningskommission.

Fakta: Ursprungsfolk i Kanada

I en folkräkning som Kanadas statistiska centralbyrå gjorde 2016 uppgav 1,6 miljoner kanadensare att de identifierade sig som ursprungsfolk. Siffran motsvarade då nära 5 procent av landets totala befolkning.

I Kanada finns i dag över 630 olika folkgrupper som ingår i de så kallade First Nations eller Premières Nations. Grupperna har delvis helt olika kultur och talar sammanlagt över 50 olika språk.

Utöver folkgrupperna i First Nations finns även ursprungsfolken mestiser och inuiter. Mestiser härstammar från familjer beståendes av både ursprungsfolksmedlemmar och europeiska migranter och lever i dag främst i provinsen Ontario.

Inuiterna härstammar från landets norra ände och är, tillsammans med de skandinaviska samerna, ett av få ursprungsfolk med sina rötter norr om polcirkeln.

Källa: Kanadas regering, Assembly of First Nations, Métis Nation of Ontario, Inuit Tapiriit Kanatami

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons