Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Källor: Ukrainas motoffensiv har inletts

Ukrainas motoffensiv mot ockuperad mark är i gång, uppger ukrainska militärkällor för amerikanska medier.
Under de senaste dagarna har det rapporterats om framstötar på flera håll.
Ukraina • Publicerad 8 juni 2023
Ukrainska soldater blickar mot den omstridda staden Bachmut. En stor motoffensiv sägs nu ha blivit påbörjad i annan riktning, längre söderut mot de ockuperade delarna av länet Zaporizjzja. Arkivbild.Foto: Iryna Rybakova via AP/TT

Under natten till torsdag trappades ukrainska anfallsmanövrar upp vid fronten i sydöstra Ukraina, enligt uppgifter som The Washington Post får från fyra anonyma militärer. Två ukrainska tjänstemannakällor uppger också för ABC News att den "aktiva fasen" har inletts.

De ukrainska styrkorna uppges också bestå av anfallsenheter som har utbildats i länder i väst och av Nato. Framstöten i sydöst beskrivs som betydande i skala.

Ryska uppgifter: Intensivt

Annons

Den ockuperade staden Melitopol, som ligger längs med den kustremsa som Ryssland har tagit kontroll över, har länge pekats ut som ett troligt mål för en ukrainsk offensiv.

Att motoffensiven har inletts sägs också från ryskt håll. Först rapporterade ryska militärbloggare att det skedde intensiva strider i det delvis ockuperade länet Zaporizjzja, där Melitopol ligger. Sedan sade ockupationsstyrets ledare Vladimir Rogov till statliga ryska medier att Ukraina hade börjat anfalla med full kraft och gjort vissa territoriella framsteg.

Men Rogov, liksom Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu, insisterar på att de ryska styrkorna har stått emot detta och att ukrainarna har lidit stora förluster. En strid pågick i Zaporizjzja i två timmars tid, hävdar Sjojgu för statliga medier på torsdagseftermiddagen.

Det finns inga andra uppgifter som vidimerar dessa ryska påståenden.

Inga stridsrop?

Ukraina har under den senaste tiden slagit fast att det inte kommer att ges något tydligt besked om och när den väntade motoffensiven påbörjas. Analytiker har också beskrivit det som svårt att ringa in exakt vad som är del av en större operation och när hela händelseförloppet kan anses ha börjat.

En offensiv är mer än ett anfall, förklarade överstelöjtnant Peter Lidén för TT i tisdags kväll. Det är en större operation och i det ingår förberedelser och så kallad förbekämpning – beskjutning av mål i de områden man planerar att anfalla.

– Jag vill hävda att vi har sett början på offensiven för ganska länge sedan, egentligen, och att vi nu har sett början på en anfallsrörelse längs marken, sade Lidén då.

Den relativt frispråkige ryske krigshöken Igor Girkin skriver på Telegram att Ukraina tycks ha inlett motoffensiven för "fem-sex dagar sedan". Han säger sig tro på framryckningar på tre fronter: söderut mot Svartahavskusten, mot södra Donetsk och mot Svatove i norra Luhansk.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons