Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kalifornien utrymmer dödsceller

USA • Publicerad 1 februari 2022
En dödsdömd fånge leds ut från en cell i San Quentin-fängelset, norr om San Francisco. Arkivbild.
En dödsdömd fånge leds ut från en cell i San Quentin-fängelset, norr om San Francisco. Arkivbild.Foto: Eric Risberg/AP/TT

Dödsdömda fångar som sitter på USA:s största avdelning med dödsceller kommer att få lämna den.

Delstaten Kalifornien införde ett moratorium för avrättningar för tre år sedan. Enligt guvernören Gavin Newsom ska delstatens dödsdömda män, som sitter på en avdelning på delstatsfängelset San Quentin, i ett nästa steg flyttas till andra högsäkerhetsfängelser.

Annons

Dödscellsavdelningen ska sedan göras om till en "positiv och läkande miljö" för personer som fått andra straff.

– Utsikterna för att du ska hamna i dödscell har mer att göra med hur gott ställt du har det och etnicitet än om din skuld eller oskuld, säger guvernör Newsom vid en presskonferens.

Kalifornien är en av 27 delstater i USA där det är möjligt att döma någon till döden, men där och i fem andra delstater har det införts olika moratorier eller hinder för att verkställa straffen.

Kaliforniens invånare har dock röstat för dödsstraff 2012 och 2016.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons