Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Juliana i Cherson: Inga ryska soldater kvar

Chersons invånare vittnar om att de har varit utan både vatten och kommunikationsmedel i flera dagar.
Men det finns ett område där invånarna i den ukrainska storstaden kan nå ut till omvärlden: en utsiktsplats vid stadens utkant.
Ukraina • Publicerad 11 november 2022
Flera Chersonbor har hittat till utsiktsplatsen där en någorlunda stabilinternetuppkoppling finns. Juliana, som är i 18-årsåldern, och hennes familj vill ta sig till Kiev när Cherson har befriats från ryska ockupationsstyrkor.Foto: Privat/TT

Samtalet sker över meddelandeappen Telegram, och bryts flera gånger innan en någorlunda stabil anslutning nås.

Juliana, som är i 18-årsåldern, berättar att de sedan i lördags inte har någon tillgång till vatten eller elektricitet. Det gäller även internetuppkopplingen, som tidigare fungerade ett par timmar om dagen.

Annons

Utom på en plats: en utsiktsplats i utkanten av Cherson, precis vid floden Dnepr. Där har de kopplat upp sig mot radiomasten i den närliggande staden Olesjky.

– Vi kom hit för att kontakt med våra släktingar och få nyheter om hur kriget går, säger Juliana.

Hon skickar flera bilder som visar hur folk samlas i parken i sydöstra Cherson för att försöka få en internetuppkoppling.

Utrustade med kofotar

Staden har ockuperats av ryska styrkor sedan krigets början. Juliana och hennes familj beskriver situationen som ett “skräckvälde”, där personer som uttryckt missnöje mot ockupationsstyret har försvunnit.

Juliana vittnar om att ryska soldater flyttade in i deras grannars hus efter att den familjen lämnat staden. Även hennes familj har fått besök av ryska militärer, som var aggressiva och utrustade med kofotar. Hon tror att deras plan var att bryta sig in ifall ingen öppnade.

Familjen röstade "självklart" inte i den så kallade folkomröstning som hölls tidigare i höstas, om införlivandet av ukrainska regioner i Ryssland – även områden som ryska styrkor över huvud taget inte kontrollerar.

– Jag är övertygad om att resultatet var fullständigt falskt, säger Juliana.

Samtidigt har familjen bestämt sig för en sak: De kommer inte bli kvar i Cherson när ukrainska trupper tar tillbaka staden. Då bär det först av till närliggande Mykolajiv, och sedan till huvudstaden Kiev.

– Det kommer att vara omöjligt att bo kvar här, säger Juliana.

Inte sett försvarsställningar

I onsdags meddelade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu att samtliga ryska styrkor skulle retirera från floden Dneprs västra strand, och på fredagseftermiddagen kom beskedet från Kiev om att ukrainska armén är på väg in i Cherson.

Annons

Den nya frontlinjen kommer nu att gå rakt igenom den utsiktsplats Juliana och hennes familj befinner sig på under samtalet med TT.

Mychajlo Podoljak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, har varnat för att reträtten skulle kunna vara en skenmanöver för att locka in ukrainska trupper i staden.

Amerikanska tankesmedjan ISW, som publicerar dagliga lägesanalyser av kriget, ser det däremot som osannolikt att det i själva verket rör sig om en fälla.

Det tror inte Juliana heller.

– Vi har inte sett några tecken på att de stannar kvar eller bygger försvarsställningar. De har bara plundrat vår stad och sedan lämnat, säger hon.

Skrattar till

Hon har själv sett hur statyer av stadens grundare har försvunnit från stadens gator, och även hört att reliker från museum ska ha stulits. Hennes mamma fyller i att hon har sett flera stora lastbilar parkerade utanför ett museum.

Efter 15 minuter ursäktar sig Juliana. De ska bege sig hemåt och måste spara batteri på telefonen. Men innan hon lägger på hinner hon skratta till.

– Utanför vårt fönster finns en stor reklamtavla där det står att Cherson kommer att vara Ryssland för alltid, säger hon, och tillägger:

– Jag undrar hur länge den hänger kvar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons