1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Jordaniens kung: Krisen är över

Jordaniens kung Abdullah säger att den kungliga fejden mellan honom och hans halvbror prins Hamza är över, rapporterar AFP.
Jordanien • Publicerad 7 april 2021
Jordaniens kung Abdullah säger att fejden mellan honom och hans bror är över. Arkivbild.
Jordaniens kung Abdullah säger att fejden mellan honom och hans bror är över. Arkivbild.Foto: Yousef Allan/AP/TT

– -Jag kan försäkra er om att upproret har kvästs. De senaste dagarna har inte varit farliga för rikets stabilitet, men de har varit smärtsamma för mig, säger han i ett tal till nationen.

Kungen har anklagat prins Hamza, som förlorade sin kronprinstitel 2004 till förmån för Abdullahs son, för att ha försökt "undergräva Jordaniens säkerhet". Jordaniens biträdande premiärminister Ayman Safadi sade i söndags att prins Hamza eller hans närmaste haft kontakt med utländska parter.

Åklagarmyndigheten i Jordanien förbjöd förra veckan all medierapportering om den pågående konflikten. Prins Hamza har kritiserat sin halvbror offentligt, senaste i en video som publicerades av BBC under helgen.

Prins Hamza har skrivit under ett dokument som statuerar att "alla måste stå bakom kungen i hans ansträngningar att försvara Jordanien och landets intressen".

"Hänsyn till vårt fosterland måste stå över allt annat", heter det vidare i dokumentet.

Kung Abdullah säger i talet att prins Hamzas agerande ska utredas på laglig väg och att han befinner sig "under beskydd" i sitt eget palats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.