unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Jönköping ger upp striden om privilegiebrevet

Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Arkivbild.
Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Ray Wahlsten / Medeltidsmuseet

Jönköpings kommun kommer inte att överklaga beslutet att Magnus Ladulås privilegiebrev från 1284 ska flyttas över till Landsarkivet i Vadstena.

– Vi har drivit det här så långt som man kan göra, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson till P4 Jönköping.

Jönköpings kommun har kämpat för att behålla brevet med argumentet att det är historiskt betydelsefullt, och att kommunen har klarat av att vårda brevet under så lång tid.

Men efter ett beslut i Stockholms tingsrätt i mars ska brevet återlämnas till staten. Även ett grevligt privilegiebrev från 1652 och ett kungligt privilegiebrev från 1693 ska återlämnas. Kommunens jurister har gjort bedömningen att rättsläget är sådant att det inte är lönt att driva frågan vidare.

– Lite sorgset får man ändå säga att det är, säger Ann-Marie Nilsson.

I stället kommer nu kopior på breven att finnas att beskåda i Jönköping.