Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jomshof – från lärare till kontroversiell SD:are

Nu står det klart att den, ofta kontroversielle, sverigedemokraten Richard Jomshof blir ny ordförande för riksdagens justitieutskott.
Men vem är han egentligen, och vad har han sagt genom åren?
Politik • Publicerad 1 oktober 2022
Richard Jomshof tilldelas ordförandeposten i justitieutskottet. Han kommer att fortsätta att angripa antidemokratiska läror i sin nya befattning, säger han. Arkivbild.
Richard Jomshof tilldelas ordförandeposten i justitieutskottet. Han kommer att fortsätta att angripa antidemokratiska läror i sin nya befattning, säger han. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Richard Jomshof blev medlem i Sverigedemokraterna redan 1999. Det skriver han på sin personliga blogg, där han inte har varit aktiv på nära tio år. Invald i riksdagen blev han för första gången i valet 2010 som representant för Blekinge län.

Sedan 2015 är Jomshof SD:s partisekreterare, och är även partiets skolpolitiske talesperson. Han har även ett förflutet som rättspolitisk talesperson, under åren 2012–2014.

Annons

Jomshofs engagemang i just utbildnings- och skolfrågor kan kopplas till hans bakgrund som grundskollärare. Han är utbildad SO-lärare med historia och geografi som huvudämnen.

I en artikel i Skolvärlden från 2010 framkom det att han avskedats två gånger på grund av sin partitillhörighet.

Kontroversiella uttalanden

Under åren som framträdande SD-politiker har kritiken mot Jomshof fortsatt att hagla relativt tätt. Flera gånger har han kritiserats för kontroversiella uttalanden.

Under 2015 skrev han i en intern diskussion på Facebook att ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.”

Sex år senare, i början av 2021, medverkade Jomshof i SVT:s debattprogram "Sverige möts", där han kallade islam en "avskyvärd ideologi och religion".

"Bryr mig inte"

Uttalandet kritiserades av alla andra partier, inklusive dåvarande statsminister Stefan Löfven (S). Men Jomshof stod kvar vid sin åsikt.

– Jag bryr mig inte om vad statsministern tycker. Vi har en regering som springer islamisternas ärenden, som har islamister i sitt parti, sade han då till TV4.

I maj i år skrev han en slags uppföljning på Twitter:

"Islam, denna avart till religion, grundad av krigaren, massmördaren, banditen och slavhandlaren Muhammed, har ingenting i vårt land att göra. Muhammed höll sig för övrigt själv med sexslavar, så det är inte förvånade att sedvänjan existerar."

Centerpartiets Annie Lööf sade till SvD att uttalandet var "ren och skär rasism". "Ovärdigt gapande. Hatiskt faktiskt", var Johan Pehrsons, Liberalernas partiledare, respons på Twitter.

Trams och nonsens

Annons

Nu är Sverigedemokraternas politiska inflytande starkare än någonsin tidigare, och partiet har tilldelats ordförandeposterna i justitieutskottet, arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet och utrikesutskottet.

Anklagelserna om rasism och islamofobi kallar Jomshof för "trams".

– Det är ett sätt för vissa politiska partier att försöka undvika sakdiskussioner, och då väljer man den sortens angrepp. Det är klart att jag inte har uttalat mig rasistiskt. Och vad gäller islamofobi är det bara nonsens eftersom jag riktar legitim kritik mot islamismen och den pågående islamiseringen. Det kommer jag aldrig sluta göra, säger Jomshof.

TT: Du kommer alltså använda samma slags retorik i fortsättningen?

– Jag kommer att fortsätta att angripa antidemokratiska läror. Det spelar ingen roll om det handlar om nazism, kommunism eller islamism.

Richard Jomshof

Föddes 1969 och är uppvuxen i Helsingborg.

Har finländska rötter. Hans farmor och farfar invandrade till Sverige på 1960-talet.

Utbildad SO-lärare med historia och geografi som huvudämnen.

Var medlem i Moderata ungdomsförbundet innan han blev medlem i Sverigedemokraterna.

Innan han gav sig in i rikspolitiken var han aktiv på lokal nivå.

Källa: Skolvärlden/Sydsvenskan

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons