Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Johansson: Belarus använder migranter som vapen

Det kraftigt ökade migrantflödet från Belarus till Litauen är sannolikt ingen slump. Mycket tyder på att president Aleksandr Lukasjenko använder migranterna som ett vapen, säger EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson till .
EU • Publicerad 12 juli 2021
EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson anklagar Belarus för att "använda migranter i politiska utpressningssyften". Arkivbild.
EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson anklagar Belarus för att "använda migranter i politiska utpressningssyften". Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

– Mycket tyder på att det här är något som orkestreras av Lukasjenko där man använder migranter som en politisk påtryckning, säger Johansson.

Litauen har hävdat att Belarus flyger in migranter och aktivt hjälper dem att korsa gränsen, som ett sätt att pressa Litauen och EU.

Annons

Denna uppfattning får nu stöd av Johansson. Till Svenska Yle säger hon att det finns tecken på att Belarus kör migranter till den litauiska gränsen och hjälper dem att undvika kontroller.

– Situationen har förvärrats för varje vecka som går och det är fullkomligt oacceptabelt att använda människor på det här sättet som jag upplever att Lukasjenkoregimen gör, säger migrationskommissionären.

– Det viktiga nu är att vi försöker få stopp på sättet att använda migranter i politiska utpressningssyften och att visa att det här är EU:s yttre gräns. Litauen behöver EU:s stöd.

Ökning efter sanktioner

Närmare 1 700 migranter har korsat gränsen till Litauen från Belarus i år, enligt den litauiska gränspolisens siffror som återges av nyhetsbyrån AFP. Av dessa har över 1 000 kommit under juli. Över hälften av migranterna uppger att de är irakiska medborgare.

Ökningen följer på att EU förra månaden införde breda ekonomiska sanktioner mot Belarus främsta exportindustrier, som ett sätt att försvaga landets auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko.

Linde: "Vi fördömer"

Under måndagen diskuterades frågan även på EU:s utrikesministermöte i Bryssel.

– Det blev en väldigt upprörd stämning i utrikesrådet när Litauens utrikesminister berättade om att det varje dag kommer ett stort antal flyktingar orkestrerat av Belarus, som har fått veta att det här är vägen in till EU, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

– Lukasjenko säger att det här är en konsekvens av de försämrade relationerna mellan EU och Belarus och vi fördömer ju alla försök att instrumentalisera migranter i politiska syften.

Bygger gränsmur

Litauen har börjat bygga en barriär utefter gränsen mot Belarus, för att värja sig mot migrantflödet därifrån. Den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex har bett EU:s medlemsländer att hjälpa Litauen, något bland annat Finland hörsammat.

Till Svenska Yle öppnar Ylva Johansson för ytterligare EU-stöd.

– Det är mycket vi kan göra och måste göra. Frontex måste ta nya steg för att snabbt få minst 60 gränsbevakare på plats, samt ett stort antal fordon och helikoptrar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons