Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

JO utreder inte klagomålen mot vaccinpassen

Coronaviruset • Publicerad 16 december 2021
Justitieombudsmannen kommer inte att utreda klagomålen som kommit in mot vaccinationsbevisen. Arkivbild.
Justitieombudsmannen kommer inte att utreda klagomålen som kommit in mot vaccinationsbevisen. Arkivbild.Foto: Johan Jeppsson/TT

Justitieombudsmannen (JO) kommer inte inleda någon utredning med anledning av de tusentals anmälningar mot vaccinationsbevis som kommit in till myndigheten.

En övervägande majoritet av anmälarna anser att införandet av vaccinationsbevis strider mot grundläggande fri- och rättigheter, skriver JO i ett pressmeddelande.

Annons

Kravet på vaccinationsbevis infördes efter att Folkhälsomyndigheten gjort en hemställan till regeringen om att besluta om ändring i begränsningsförordningen och införa vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd.

"Folkhälsomyndigheten har utfärdat föreskrifter som preciserar när vaccinationsbevis kan användas. Min bedömning är att myndigheten inte har gått utöver sitt normgivningsbemyndigande och jag ser inte heller något annat skäl till att utreda klagomålen mot Folkhälsomyndigheten", säger chefs-JO Erik Nymansson i pressmeddelandet.

Nymansson påpekar också att JO inte får granska regeringen och att man därför inte går vidare med de klagomål som riktats mot den.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons