Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jimmie Åkesson och Jan Emanuel på turné ihop

En oväntad duo ska prata politik. SD:s partiledare Jimmie Åkesson åker på turné med entreprenören Jan Emanuel Johansson (S).
Politik • Publicerad 3 april 2022
Socialdemokraten Jan Emanuel Johansson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ska debattera inför publik. Arkivbild.
Socialdemokraten Jan Emanuel Johansson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ska debattera inför publik. Arkivbild.Foto: TT

Paret tar till vägarna på tisdag med första stopp Malmö för att senare i april komma till Göteborg och Stockholm. Tanken är att göra nedslag i barmiljö och bjuda gästerna på ett politiskt samtal över partigränserna under parollen "Det sunda samtalet".

– Det blir säkert debatt, men jag upplever inte att huvudsyftet är att vi ska debattera och skrika på varandra, säger Jimmie Åkesson.

Annons

Först blir det 45 minuters diskussion under ledning av en moderator och sedan kan publiken ställa frågor.

– Vi har tänkt skapa lite after work-känsla, så det blir i pub- och restaurangmiljö, lite pilsner kanske för de som vill ha det.

"En unik sosse"

Samtalet kan nog handla om vad som helst, tror SD-ledaren. Han hoppas att det inte bara blir försvars- och säkerhetspolitik, utan också om det svenska samhällets brister och hur välfärden kan utvecklas.

– Jan Emanuel är ju en unik sosse på det sättet att han också är kapitalist och har det perspektivet. Det blir väldigt intressant att diskutera exempelvis vinster i välfärden med honom. Men mycket kommer nog att handla om hur vi och Jan Emanuel ser på socialdemokratin i dag. Jag vet att många brukar fråga hur han fortfarande kan vara medlem i Socialdemokraterna, säger Åkesson.

Entreprenören Jan Emanuel Johansson, som själv beskriver sig som konservativ vänster, och som Åkesson kallar "en socialdemokrat av den gamla sorten", ser fram emot turnén.

"Beprövat knep"

Duon har tidigare debatterat ihop, för två år sedan, under rubriken "Sverigesamtal" med moderatorn Henrik Jönsson.

– Jag tyckte verkligen om det. Där sökte vi medvetet likheter i stället för olikheter och det tycker jag är ett roligt anslag. Därför tror jag att den här samtals- eller debatturnén kan bli givande, säger Jan Emanuel Johansson.

– Jag tror på dialog framför tystnad och främst dialog framför konflikt. Ska man kunna lösa någonting och mötas måste man prata med varandra. Att inte debattera med Sverigedemokraterna och låtsats som att de inte existerar, det är ett beprövat knep och det har gått sådär, måste man ändå säga.

Frågan är om han skulle rösta på Socialdemokraterna i dag.

– Min vision är att sossarna ska bli socialdemokrater igen, att socialdemokratin ska hitta hem och jag hoppas och tror att den förändringen är på gång någonstans. Visar det sig att det inte bara är en ordens bekännelse så är min önskan är att jag ska kunna lägga min röst på mitt eget parti.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons