Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jetline-olyckan: "Såg min fru ligga blodig"

I samband med olyckan på Gröna Lund för en vecka sedan lyckades Mikael Elmegard klamra sig fast på en stålbalk på bergochdalbanan Jetline. Hans fru föll ur och skadades svårt.
– Jag såg min fru ligga på gräset blodig i ansiktet och jämra sig, berättar han i en intervju med Sveriges Radio.
Olyckor • Publicerad 1 juli 2023
En person dog och nio skadades i olyckan i söndags. Dessutom chockades många som blev vittnen till olyckan då en vagn sparade ur. Arkivbild.
En person dog och nio skadades i olyckan i söndags. Dessutom chockades många som blev vittnen till olyckan då en vagn sparade ur. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Mikael Elmegard och hans fru var två av dem som satt i berg-och dalbanan Jetline, vars främre del spårade ur i den allvarliga olyckan på Gröna Lund. I en P1-intervju berättar han om skräckupplevelsen i det som brukade vara en av parets favoritattraktioner på nöjesparken.

Han berättar hur de slungades fram i vagnen, hur han slog emot bröstet och sedan såg vagnen de satt i luta och sitta lös. Hur han hörde sin fru ropa på hjälp.

Föll mot marken

Annons

– Jag ser att hon håller på att falla ur nedanför mig. Jag försöker sträcka mig efter henne för att få tag i henne och fånga upp henne, men hon dras med ut ur vagnen samtidigt som hon faller ner mot marken, berättar han i intervjun.

Själv lyckades Mikael Elmegard ta ett grepp med händerna om andra sidan stålbalken, dra sig upp och sätta sig grensle över den.

– Jag ser min fru ligga nere på gräset, blodig i ansiktet och jämra sig,.

Mikael Elmegards fru skadades svårt i fallet och fördes med helikopter till Karolinska universitetssjukhuset.

Flera personer föll från hög höjd vid den allvarliga olyckan på Gröna Lund. En kvinna i 30-årsåldern omkom och nio personer fick föras till sjukhus.

Vill inte svara

Efter dödsolyckan har Aftonbladet talat med tillverkaren av den skadade berg- och dalbanan Jetline, det tyska företaget Zierer.

– Vi har blivit informerade om att det pågår en utredning. Men har inte blivit kontaktade av någon lokal myndighet, säger Marina Ernst, marknadschef på Zierer, till Aftonbladet.

Zierers ledning vill inte svara på frågor om olyckan, men skriver i ett uttalande att dagens berg- och dalbanor till sin konstruktion och utformning inte kan jämföras med äldre. Den skadade Jetline på Gröna Lund är 35 år.

Zierer skriver också att "berg- och-dalbanor från Zierer kan fortsätta att användas utan tvekan, förutsatt att de allmänna underhållskraven uppfylls.”

Fakta: Olyckan på Gröna Lund

Söndagen den 25 juni inträffade en allvarlig olycka på Gröna Lund i Stockholm när bergochdalbanan Jetline delvis spårade ur.

14 personer befann sig ombord på åkattraktionen när olyckan inträffade.

En kvinna i 30-årsåldern omkom sedan hon slungats ut från vagnen och fallit ned mot marken. Nio personer skadades.

Utöver Gröna Lunds interna kontroller genomgår samtliga attraktioner på nöjesparker och tivolin årliga externa besiktningar innan säsongen börjar.

Jetline genomgick den senaste besiktningen, som genomfördes av det oberoende besiktningsföretaget Dekra i början av juni, utan anmärkningar.

“Resultat: Utan brister erbjuder betryggande säkerhet”, står det i besiktningsprotokollet som TT tagit del av.

Resultatet av besiktningen före säsongsöppningen, i slutet av april, var detsamma.

Gröna Lund, polisen och Statens haverikommission har inlett utredningar med anledning av olyckan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons