Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jemens president ger makten till nytt råd

Jemens president Abd Rabbu Mansur Hadi har bildat ett nytt råd som ska leda landet.
Jemen • Publicerad 7 april 2022
Jemens president Abd Rabbu Mansur Hadi. Arkivbild från 2018.
Jemens president Abd Rabbu Mansur Hadi. Arkivbild från 2018.Foto: Richard Drew/AP/TT

Presidenten överlämnar makten till det nya rådet som ska bestå av åtta medlemmar och ledas av Rashad al-Alimi, tidigare inrikesminister och rådgivare till presidenten. Rådet ska i sin tur leda den internationellt erkända regeringen och förhandlingar med houthierna, enligt presidenten.

Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som båda är aktörer i konflikten, gav efter presidentens besked snabbt ett löfte om tre miljarder dollar i bistånd till landet.

Annons

Huthirebellerna har inte direkt kommenterat presidentens besked.

En två månader lång vapenvila har införts i Jemen och internationella och regionala ansträngningar att avsluta kriget har tagit ny fart.

Kriget i Jemen har rasat sedan 2014, då de Iranstödda Huthirebellerna intog Sanaa. Abd Rabbu Mansur Hadis internationellt erkända regering har stöd av en saudiledd koalition.

Av landets omkring 32 miljoner invånare är över 23 miljoner i behov av humanitärt stöd. För nära 13 miljoner av dem, alltså långt mer än en tredjedel av jemeniterna, är behoven akuta, enligt FN.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons