Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jakt på skarv splittrar regeringen

En spricka har uppstått i regeringen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Socialdemokraterna har bytt fot i frågan om jakt på skarv.
Politik • Publicerad 18 november 2021
Miljö- och jordbruksutskottet vill se utökad jakt på skarv. Men S och MP är oense. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Miljö- och jordbruksutskottet har under en längre tid behandlat frågan om fiskbeståndet i Östersjön och hur det kan räddas.

Av åtgärderna som föreslås i utskottets initiativ är ökad jakt på skarv. Utskottet konstaterar i sitt tillkännagivande till regeringen att de åtgärder som hittills vidtagits för att underlätta skyddsjakt är otillräckliga i förhållande till mängden skarv.

Jaga skarv

Annons

Skarvstammen har växt kraftigt under senare år, vilket belastar ett redan trängt fiskbestånd i Östersjön. Inte minst strömming, som också pressas av industritrålning.

Utskottsmajoriteten anser därför att regeringen kan gå längre och dels tillåta allmän skyddsjakt på eget initiativ, dels utreda möjligheterna till allmän jakttid för skarv.

När utskottets arbete med frågan inleddes, var såväl S som MP emot detta. Sen kom Socialdemokraternas partikongress.

Där antogs en motion om ökad jakt på skarv. Det innebar att socialdemokraterna i miljö- och jordbruksutskottet var tvungna att byta fot och ställa sig bakom kravet på ökad jakt.

Miljöpartiet reserverar sig mot utskottsmajoritetens uppmaning till regeringen, som nu har den delikata uppgiften att komma överens internt.

Utskottets betänkande är resultatet av fem olika förslag till initiativ från lika många partier.

Öka säljakt

Förutom skarvjakt föreslår en majoritet i utskottet att riksdagen ska uppmana regeringen att öka jakten på säl och underlätta för säljägare.

Regeringen ska också verka för att trålgränsen flyttas ut på prov samt begränsa det trålfiske som kan ske innanför gränsen. Undantag ska kunna göras för det småskaliga fisket.

Regeringen föreslås se till att Sverige mer aktivt deltar i regionala organ och organisationer som är satta att vårda fiskbestånden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons