1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ivo-kritik då kvinna dog efter operationsmiss

En operationsmiss på Lycksele lasarett 2019 kostade en 70-årig kvinna livet.
Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritik mot läkaren som utförde operationen, rapporterar .
Hälsa • Publicerad 5 april 2021
Ivo riktar kritik mot läkare efter operationsmiss. Arkivbild.
Ivo riktar kritik mot läkare efter operationsmiss. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det var under en planerad operation som läkaren av misstag gjorde flera hål i kvinnans tarm, men endast upptäckte och lagade en av skadorna. Trots oro bland vårdpersonal och förhöjda värden dröjde det innan läkaren agerade. Komplikationer följde och kvinnan opererades två gånger till innan hon till slut avled av multiorgansvikt.

Ivos kritik mot läkaren rör brister i bedömningen före operationen och att läkaren inte varit sakkunnig och omsorgsfull i handläggningen. Ivo riktar även kritik mot vårdavdelningen.

– Det är tragiskt och förfärligt att sånt här händer och alla inblandade mår oerhört dåligt, säger Olov Grankvist, ansvarig verksamhetschef på Lycksele lasarett, till SVT.

Kvinnans make har varit i kontakt med chefer på sjukhuset, som har beklagat det som hände.

– Det är klart att sorgen finns kvar, men vi anser att Ivo har gjort en korrekt utredning, de har kommit fram till att man var försumlig och att det gjorts ett antal misstag på Lycksele lasarett. De har också korrigerat sig och gjort nya rutiner, säger maken.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.