Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Isyxan som dödade Trotskij på museum

Han mördades i Mexiko för 80 år sedan. Nu ställs den isyxa som den sovjetiske revolutionären Lev Trotskij dödades med ut på museum i USA.
USA/Mexiko • Publicerad 19 augusti 2020
Den isyxa som anses ha använts vid mordet på Lev Trotskij i Mexiko 1940. Arkivbild.
Den isyxa som anses ha använts vid mordet på Lev Trotskij i Mexiko 1940. Arkivbild.Foto: Dario Lopez-Mills/AP/TT
Den sovjetiske revolutionären Lev Trotskij i Mexiko 1937. Arkivbild.
Den sovjetiske revolutionären Lev Trotskij i Mexiko 1937. Arkivbild.Foto: AP/TT

Trotskij, den sovjetiske diktatorn Josef Stalins antagonist, mördades i exil i augusti 1940. Yxan trängde in i huvudet men offret dog först dagen därpå, den 21 augusti, på sjukhus. Dessutom skrek han och gjorde motstånd och attentatsmannen, den sovjetutbildade spanjoren Ramón Mercader, kunde gripas.

Efter att först ha visats upp av polisen försvann vapnet – men 80 år senare ställs det nu ut på Washingtons internationella spionmuseum.

Annons

Detta sedan Keith Melton, spionhistoriker åt den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, ägnat decennier åt att försöka hitta det.

– Jag gillar detektivjakter. Det här är verkligen en som utmanade mig, säger han.

Ett stort antal möjliga yxor avfärdades genom åren. Den rätta yxan, tillverkad i Österrike av företaget Werkgen Fulpmes, gäckade Melton.

Men 2005 medgav dottern till en mexikansk polis att hon länge haft yxan – och Melton fick till slut köpa den, men han vill inte berätta för hur mycket.

Yxan är enligt Melton den rätta, bland annat för att rättsmedicinska analyser fastslagit resterna av ett blodigt fingeravtryck på vapnet som överensstämmer med det som visades upp av polisen 1940.

– Mönstrets kontur stämmer perfekt med det fingeravtryck som visas på fotot, säger han.

Fakta: Lev Trotskij

Född den 7 november 1879 i södra Ukraina som Lev Davidovich Bronstein.

Anslöt sig till omstörtande rörelser under studier i Odessa, greps och deporterades till Sibirien. 1902 flydde han tog sig till London med ett falsk pass med namnet Trotskij, som han tog från en av sina tidigare fångvaktare.

I London träffade han Vladimir Iljitj Uljanov (Lenin) och så småningom började de två revolutionärerna samarbeta.

Tillbaka i Ryssland greps Trotskij återigen och deporterades 1907 ännu en gång till Sibirien. När han åter lyckades fly stannade han utomlands fram till revolutionen 1917. Han anses vara grundaren av Röda armén som slutligen vann inbördeskriget i landet.

Efter Lenins död 1924 kom Trotskij på kant med efterträdaren Josef Stalin och kastades ut från Sovjetunionen 1929.

I exilen grundade Trotskij 1938 det som kallats för den fjärde internationalen, i opposition mot den av Stalin kontrollerade tredje internationalen.

Stalin såg inte med blida ögon på motståndet och i maj 1940 överlevde den 60-årige Trotskij ett attentat där hans sovrum i Mexico City besköts. Tre månader senare mördades han med en isyxa av den sovjetutbildade spanjoren Ramón Mercader.

Mercader dömdes till 20 års fängelse. Han dog på Kuba 1978.

Källa: Reuters, Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons