Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

ISW: Krimbro avgörande för rysk logistik

Kertjbron, som förbinder Ryssland med den ockuperade Krimhalvön, har delvis öppnat för fordonstrafik efter gårdagens attack.

Samtidigt rapporterar den amerikanska tankesmedjan ISW att de långa köer av ryska turister som försöker lämna den ryskockuperade halvön efter attacken kan få avgörande konsekvenser för den ryska militären.

Kertjbron är den enda direktvägen mellan halvön och det ryska fastlandet – och när turisterna försöker lämna Krim blockerar de avgörande logistikvägar för den ryska militären, enligt ISW.

Bron förbinder Ryssland med Krimhalvön, som olagligen annekterades av Moskva 2014, och är en viktig länk för att transportera materiel till de ryska soldaterna i Ukraina.

Under natten har också de ukrainska hamnstäderna Odessa och Mykolajiv utsatts för drönar- och robotbeskjutning, enligt landets myndigheter.

Enligt Oleh Kiper, guvernör i regionen Odessa, avvärjdes attackerna av ukrainskt luftvärn.

Fragment från kryssningsmissiler som förstördes av luftförsvarsstyrkorna skadade dock såväl infrastruktur i staden Odessas hamn som flera hus, uppger de ukrainska myndigheterna.

Enligt Mykolajivs borgmästare har en "relativt allvarlig brand" brutit ut vid en anläggning i staden efter beskjutningen. Det skriver han på Telegram.

Medvedev: "Spräng deras hus"

I ett tv-sänt tal under måndagskvällen lovade den ryske presidenten Vladimir Putin att svara på attacken mot Kertjbron. Även Dimitrij Medvedev, vice ordförande i ryska säkerhetsrådet, hotar att hämnas de personer som ligger bakom attacken.

”Spräng deras hem och deras släktingars hus”, säger Dimitrij Medvedev, vice ordförande i ryska säkerhetsrådet, i ett uttalande, enligt den ryska, statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Attacken mot bron är den andra sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. I oktober 2022 skadades bron av en lastbilsbomb som Moskva sade att Ukraina låg bakom.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons