Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Israels HD tar upp omstridd lag

Israel • Publicerad 12 september 2023
För första gången i landets historia lyssnar domstolens samtliga 15 domare tillsammans på överklagandena.
För första gången i landets historia lyssnar domstolens samtliga 15 domare tillsammans på överklagandena.Foto: Debbie Hill/AP/TT

Högsta domstolen i Israel sammanträder under tisdagen för att ta ställning till överklaganden mot den omstridda lag som parlamentet antog i somras. Lagen gör bland annat att Högsta domstolen får mindre möjligheter att stoppa regeringsbeslut och tillsättningar.

För första gången i landets historia lyssnar domstolens samtliga 15 domare tillsammans på överklagandena, vilket anses vittna om hur viktigt ärendet är.

Annons

Förhandlingen direktsänds.

– En historisk dag, säger Susie Navot, vid partioberoende israeliska tankesmedjan Israel democracy institute, som varit kritisk mot förändringen.

Ett avgörande väntas inte komma förrän om veckor eller månader.

De kontroversiella lagändringarna har drivits igenom av Benjamin Netanyahus högerregering. Omfattande protester mot lagen har hållits sedan i januari.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons