Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Israel betraktar Västsahara som marockanskt

Israel/Marocko • Publicerad 18 juli 2023
Soldater i självständighetsrörelsen Polisario i ett läger i södra Algeriet. Arkivbild.
Soldater i självständighetsrörelsen Polisario i ett läger i södra Algeriet. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Israel har beslutat att betrakta det omstridda Västsahara som marockanskt, enligt Marockos utrikesdepartement, som hänvisar till ett brev från den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu.

Tillkännagivandet ska "stärka relationerna mellan staterna och folken, såväl som det fortsatta samarbetet för att förbättra freden och regional stabilitet", uppger Israels utrikesminister Eli Cohen enligt AFP.

Annons

Israel undersöker möjligheten att öppna ett konsulat i staden Dakhla, enligt brevet, något som länge efterfrågats av Rabat.

Västsahara är ett område som både Marocko och självständighetsrörelsen Polisario gör anspråk på. Konflikten inleddes sedan den spanska kolonialmakten lämnat regionen 1974. Algeriet stöder rörelsen. FN:s och världssamfundets försök att lösa tvisten har misslyckats.

I slutet av 2020 ställde sig USA:s tidigare president Donald Trump bakom Marockos linje i utbyte mot att Marocko gick med på att bygga diplomatiska relationer med Israel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons