Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Iran dras inför ICJ efter flygkraschen

Nederländerna • Publicerad 5 juli 2023
En vaka hölls i Teheran efter flygkraschen i januari 2020. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Sverige, Ukraina, Kanada och Storbritannien tar Iran till den Internationella domstolen (ICJ) i Haag. Länderna hoppas tilldömas skadestånd till anhöriga till passagerarna som omkom när det ukrainska planet PS752 sköts ned i Iran 2020, meddelar domstolen.

Teheran har tidigare erbjudit viss ekonomisk ersättning till offrens anhöriga, men rättsliga processer och omfattande skadeståndskrav har förblivit olösta.

Annons

Enligt de fyra länderna har Iran "brutit mot en rad skyldigheter" enligt regler kring civil luftfart genom att skjuta ned det ukrainska planet i januari 2020.

Planet från Ukraine International Airlines sköts ned strax efter att det lyft från flygplatsen i Teheran på väg mot Kiev. Samtliga 176 personer ombord omkom, bland dem 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Några dagar senare tvingades Iran erkänna att det var landets egna luftvärn som hade skjutit ned flygplanet av misstag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons