Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Investerare går samman mot omtalad bankaffär

Ekonomi • Publicerad 4 juli 2023
Krisande schweiziska banken Credit Suisse köptes upp av konkurrenten UBS i mars. Arkivbild.
Krisande schweiziska banken Credit Suisse köptes upp av konkurrenten UBS i mars. Arkivbild.Foto: Ennio Leanza AP/TT

En grupp som företräder investerare i Credit Suisse har gått samman i en grupptalan riktad mot konkurrenten UBS uppköp av den schweiziska storbanken, rapporterar Financial Times.

UBS övertagande av Credit Suisse, som var nära kollaps tidigare under våren efter en så kallad bankrusning där kunder plockade ut stora summor, har väckt kritik i Schweiz.

Annons

Investerarna som har gått samman äger omkring fem procent av aktierna i både Credit Suisse och UBS. I samband med att schweiziska myndigheter möjliggjorde uppköpet fick dessa aktieägare ingen möjlighet att rösta om affären.

Credit Suisse köptes upp av UBS till ett kraftigt rabatterat pris, efter att förtroendet för banken snabbt fallit. För att få igenom affären sköt den schweiziska staten till skuldnedskrivningar och likviditetsgarantier i storleksordningen 109 miljarder schweizerfranc, motsvarande 1 257 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons