1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Invasiv kinesisk krabba intar Vänern

Djur • Publicerad 14 april 2021
Den kinesiska ullhandskrabban, som är listad som invasiv främmande art inom EU, härjar nu fritt i Vänern och hotar fisket. Arkivbild.
Den kinesiska ullhandskrabban, som är listad som invasiv främmande art inom EU, härjar nu fritt i Vänern och hotar fisket. Arkivbild.Foto: Eric Risberg/AP

Den kinesiska ullhandskrabban har fått fäste i Vänern där den hotar att förstöra den ekologiska balansen. Krabban nyper sönder fisknät och äter upp fångsten. Dessutom gräver den gångar vilket skapar erosionsproblem och hotar att underminera strandkanter och dammar, rapporterar SVT Värmland.

Krabbans framfart kartläggs nu i ett samarbete mellan yrkesfiskare och biologer.

– Vi trodde inte att det skulle vara så många fynd som det var. Det är överraskande och dåligt för Vänern, säger biologen Andrea Kilströmer till SVT.

Krabban har kommit till Vänern med fraktfartyg som varit i Kina och när fartygens barlastvatten töms i sjön följer småkrabbor och yngel med.

Läget börjar bli så pass allvarligt att det kan bli fråga om att helt enkel fiska bort den.

– De ska inte vara här. Förutom de skador vi noterat på fångsten så äter de också fiskrom, vilket kan skada fiskpopulationen i Vänern, säger Andrea Kilströmer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.