Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Interna bråk om återöppning i Australien

Australiska politiker har svårt att komma överens om hur landet ska ta sig vidare i pandemin.
Australien • Publicerad 5 september 2021
Bild från Sydneys centralstation i mitten av augusti.
Bild från Sydneys centralstation i mitten av augusti.Foto: Rick Rycroft/AP/TT

På nationell nivå vill man öppna upp, medan ledarna för de delar av landet utan smitta gärna fortsätter med stängda gränser – både mellan delstater och till andra länder.

– Vi kan hamna i den löjliga situationen där någon i New South Wales kan resa till Kanada innan de kan åka till Cairns, eller någon i Victoria kan resa till Singapore eller Bali innan de kan åka till Perth, sade finansminister Josh Frydenberg i måndags om skillnaderna mellan att kunna ta sig över inhemska och utländska gränser.

Få vaccinerade

Annons

Strikta gränskontroller, omfattande testande och hårda restriktioner har hjälpt Australien att hålla virusspridningen på extremt låg nivå. Tills i juni i år.

Nu lever man visserligen så gott som utan smitta och med få restriktioner i stora delar av landet. Men omkring hälften av landets befolkning om 25 miljoner lever i strikt lockdown då storstäderna Sydney, Melbourne och Canberra är nedstängda på grund av spridning av deltavarianten. Resande inom landet är begränsat då de delstater och territorier utan smittspridning är måna om att hålla deltavarianten borta.

Samtidigt är relativt få australier fullvaccinerade, i skrivande stund har omkring 30 procent av de vuxna fått två doser.

Bytt strategi

Från mottot "noll covid-19" har de federala myndigheterna nu ändrat strategi till att man måste "leva med covid-19". Och nationella riktlinjer ut ur restriktionerna har presenterats.

Landets premiärminister Scott Morrison säger bland annat att landet ska öppna upp igen när 80 procent av alla vuxna är fullvaccinerade, och att man då kommer att få räkna med mer smittspridning. Det finns även en plan för att öppna för internationella besökare.

Något som tas emot med skiftande entusiasm bland lokala ledare och har skapat mellandelstatligt käbbel på delstatsledarnas dagliga presskonferenser.

”Fullständig galenskap”, svarade delstaten Western Australias ledare Mark McGowan som vägrar ge besked om när man kan tänka sig att öppna sina gränser.

Juristen Daniel Estrin säger till Sydney Mornig Herald att man i Western Australia skulle kunna hamna i ett läge där de federala myndigheterna beslutar om att öppna för internationella besökare, men att dessa sedan hindras inresa i delstaten och tvingas kvar på flygplatserna.

Läkarfacket kritiskt

Även ledarna för delstaterna Queensland, South Australia, och Tasmanien – alla med minimal smitta – har ställt sig frågande till planerna på att öppna upp. Och de får medhåll av läkarfacket AMA.

"Om vi öppnar dörrarna för covid riskerar vi att våra offentliga sjukhus kollapsar och en del av detta härrör från en långsiktig brist på investeringar i offentlig sjukhuskapacitet från statliga och federala regeringar", säger AMA:s ordförande Omar Khorshid i ett uttalande.

Annons

Delstaterna New South Wales (där Sydney ligger) och Victoria (Melbourne) har däremot anammat Morrison-regeringens inställning. Och i New South Wales släpptes restriktionerna något i veckan då delstaten passerat 70 procent som fått en första dos. Delstatsledaren Gladys Berejiklian lovar dessutom mer friheter i takt med att vaccinationsgraden ökar.

Fakta: Australiens väg ut ur pandemin

Scott Morrisons regering i Australien har presenterat en plan i fyra steg för att ta landet ut ur pandemirestriktioner. Här beskrivs kortfattat de viktigaste dragen i de olika faserna.

Fas A: Fokus på att så många som möjligt vaccineras. Stängda gränser mot omvärlden och restriktioner på inrikesresor. Aggressiv smittspårning, karantän och lokala nedstängningar för att hindra smittspridning.

Fas B: När omkring 70 procent av befolkningen över 16 år har fått två doser. Fortsatt fokus på att många vaccineras samt smittspårning. Fortsatta restriktioner om än i mindre omfattning än i fas A. Möjlighet till kortvariga, lokala nedstängningar. Fortsatt stängda gränser mot andra länder, men fler australier ska tillåtas att återvända hem.

Fas C: När 80 procent av befolkningen över 16 år har fått två doser. Inga restriktioner alls för fullvaccinerade invånare, fri inresa i landet för alla australiska medborgare. Utresetillstånd för vaccinerade australier samt upprättande av så kallade resebubblor. Gradvis öppnande för internationella besökare. Tredje vaccindos.

Fas D: Covid-19 behandlas på samma sätt som andra smittsamma sjukdomar. Öppna gränser. Obligatorisk karantän för besökare från högriskländer. Tredje vaccindos.

Källa: Australiens regering

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons