Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inget nyval i Nordirland i december

Storbritannien utesluter ett nyval i Nordirland under december månad.
Nordirland • Publicerad 4 november 2022
Storbritanniens Nordirlandsminister Chris Heaton-Harris. Arkivbild.
Storbritanniens Nordirlandsminister Chris Heaton-Harris. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT

"Jag kan nu bekräfta att inget allmänt val kommer att äga rum i december", säger Storbritanniens Nordirlandsminister Chris Heaton-Harris i ett uttalande.

Ett val innan julledigheten är uteslutet, fortsätter han och säger att han kommer att dela med sig av nästa steg i processen till parlamentet.

Annons

28 oktober passerade parlamentet i Nordirland deadline för att hitta en ny talman och utse en ny provinsregering – och ett val ska därför hållas inom tolv veckor från det datumet.

Det har tidigare rapporterats om att ett val troligtvis skulle hållas 15 december, vilket nu alltså inte blir fallet.

Demokratiska unionistpartiet (DUP) har blockerat en samlingsregering i protest mot Nordirlandsprotokollet som kom till efter brexit. Unionisterna anser att protokollet försämrar Nordirlands ställning.

Syftet med Nordirlandsprotokollet var att se till att förhindra att det uppstår en hård gräns mellan den brittiska landsdelen och EU-medlemmen Irland.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons