Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Riksbanken fortsätter stimulera

Riksbanken höjer prognoserna för tillväxt och inflation rejält, men lämnar styrräntan oförändrad på noll procent och planerar inga räntehöjningar de närmaste tre åren.
Ekonomi • Publicerad 21 september 2021
Riksbankschefen Stefan Ingves. Arkivbild.
Riksbankschefen Stefan Ingves. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Tillväxten har tagit fart rejält och inflationen likaså, både i Sverige och omvärlden.

– Vi kan konstatera att svensk ekonomi lyckats återhämta sig på ett bra sätt. Det har gått snabbt och det är bra. Inflationen har också stigit och det är bra i sig. Vi ser en tillfälligt inflationsuppgång, säger Riksbankschefen Stefan Ingves, på en pressträff.

Annons

Nu ser Riksbanken framför sig en mer normal konjunkturuppgång.

Inflation över målet

Riksbanken bedömer att inflationen kommer att ligga över inflationsmålet på 2 procent det närmaste året, den närmaste tiden kring 3 procent, enligt Ingves.

– En viktig faktor som spelar roll är elpriserna, säger Stefan Ingves.

Men någon penningpolitisk åtstramning är inte i sikte.

– Inflationen kommer att falla tillbaks och då behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv, säger Stefan Ingves.

Riksbankschefen lyfter också de utbuds- och fraktproblem som skapar flaskhalsar främst i industrin runt om i världen. Men han anser inte att det finns skäl att tro att fraktproblemen håller i sig hur länge som helst.

– Störningarna jämnar ut sig med tiden, säger Ingves.

På en fråga om hur han ser på den pågående krisen i det skuldtyngda kinesiska fastighetsbolaget Evergrande tonar Riksbankschefen ned risken för effekter på den globala ekonomin.

– Det är framför allt ett problem i Kina, säger Stefan Ingves.

Och han tror inte att bolagets problem kommer att tynga den kinesiska ekonomin i en sådan utsträckning att det får effekter på den globala ekonomin.

Oväntat mjukt

Annons

Susanne Spector tycker att beskedet var oväntat mjukt och konstaterar att Riksbanken bedömer den stigande inflationen som tillfällig.

– De signalerar alltså ingen räntehöjning ens mot slutet av 2024, säger hon.

Något hon tycker Riksbankens borde göra med tanke på hur utvecklingen ser ut.

Räntebeskedet låg dock i linje med snittprognosen bland analytiker, även om det i prissättningen på räntemarknaden är tydligt att många investerare tror på räntehöjningar under såväl 2023 som 2024.

Riksbanken bromsar inte heller in stödköpen av obligationer, som fortgår året ut. Dessutom kommer stödköpen fortsätta för att hålla portföljen av obligationer intakt när obligationer förfaller under 2022.

– Även där hade man kunnat tänka sig signaler om en nedtrappning längre fram, säger Spector.

Portföljen av värdepapper som Riksbanken har byggt upp består nu av värdepapper för 885 miljarder kronor. Det kan jämföras med nivåer på 335 miljarder för två år sedan.

Bostadsobligationer och statsobligationer utgör de största posterna, men det finns också en del kommunobligationer i portföljen.

Medan stödköpen fortsätter enligt plan i år och nästa år har Riksbanken beslutat att återinföra kravet på säkerheter som banker måste lämna för att låna av Riksbanken.

”Detta eftersom behovet av dessa åtgärder för att garantera likviditetstillgången i det finansiella systemet sedan en tid varit lågt”, skriver Riksbanken i sin penningpolitiska rapport.

Begränsad marknadsreaktion

Annons

Marknadsreaktionen var begränsad på räntebeskedet från Riksbanken, som låg i linje med förväntningarna.

Kronan är stabil mot euron och dollarn, medan räntan på den tvååriga svenska statsobligationen sjönk marginellt till minus 0,28 procent. Tioårsräntan ligger stabil på 0,28 procent.

Stockholmsbörsens återhämtning efter gårdagens kursfall tappade först lite fart efter räntebeskedet. Men sedan har uppgången åter tagit fart och börsens breda index har vid elvatiden lyft 0,5 procent.

Riksbankens räntebesked kommer inför flera räntebesked i veckan, bland annat från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) på onsdag och Norges Bank och Bank of England på torsdag.

Det är bara Norges Bank som väntas höja styrräntan.

Fakta: Höjda prognoser från Riksbanken

Riksbanken tar rygg på andra prognosmakare och höjer prognoserna för svensk tillväxt och inflation.

KPIF-inflationen beräknas lyfta till i snitt 2,3 procent 2021 för att backa till 2,1 procent 2022 och 1,8 procent 2023. I senast föregående prognos räknade Riksbanken med en inflation på 1,8 procent 2021, 1,7 procent 2022 och 1,8 procent 2023.

Prognosen för BNP-tillväxt höjs till 4,7 procent i år, mot tidigare 4,2 procent. För nästa år blir det dock en nedjustering till 3,6 procent, mot tidigare 3,7 procent. Riksbankens BNP-prognos för 2023 höjs till 2 procent, mot tidigare 1,9 procent.

Arbetslösheten väntas enligt Riksbanken sjunka från årets snitt på 8,8 procent till 7,6 procent 2022 och 7,2 procent 2023.

Källa: Riksbanken

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons