Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inga svenska turistbesök i Grekland

Grekland meddelar att landet öppnar sina gränser för turister från 29 länder från och med den 15 juni.
Sverige finns inte med på listan över länder.
Coronaviruset • Publicerad 29 maj 2020
Sverige finns inte med på Greklands lista över välkomna turister.
Sverige finns inte med på Greklands lista över välkomna turister.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Totalt 16 EU-länder står med på den lista som turismdepartementet i Grekland offentliggjorde på fredagen över de länder vars turister får besöka Grekland. Tillståndet gäller för inresa via de internationella flygplatserna i huvudstaden Aten och Thessaloniki.

Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Österrike är bland de länder vars medborgare får resa till landet när turistsäsongen sätter fart på allvar. Även Estland, Lettland och Litauen finns med på listan. Det finns inledningsvis ingen specifik förklaring om varför Sverige inte ingår.

Annons

Förutom Sverige så får inte heller turister från Frankrike, Spanien, Storbritannien eller Italien resa till Grekland.

"Listan baseras på det epidemiologiska läget i varje enskilt land" skriver Grekland i ett uttalande. Rekommendationer från flygmyndigheter, och Greklands kommission för smittsjukdomar har också tagits i beaktande, enligt uttalandet.

Nya besked om inresetillstånd väntas komma i samband med att landets regionala flygplatser öppnas den 1 juli.

Turismdepartementet i Grekland säger att turister och besökare som kommer till landet kan komma att genomgå slumpvis provtagning. Regeringen fortsätter att följa utvecklingen noggrant för att se om eventuell smittspridning ökar.

Turismen i Grekland står för en betydande del, omkring 20 procent, av landets bruttonationalprodukt. Omkring 33 miljoner turister besökte Grekland förra året.

Fakta: Länder vars turister får resa till Grekland

Tyskland, Österrike, Danmark, Norge, Cypern, Israel, Schweiz, Japan, Malta, Bulgarien, Kina, Kroatien, Australien, Nya Zeeland, Nordmakedonien, Albanien, Estland, Lettland, Litauen, Libanon, Ungern, Sydkorea, Serbien, Montenegro, Rumänien, Slovenien, Slovakien, Tjeckien, Finland.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons