Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inga strandade valar kunde räddas

Närmare 500 valar har dött efter en masstrandning vid två olika stränder på nyzeeländska Chathamöarna.
Nya Zeeland • Publicerad 12 oktober 2022
Döda grindvalar på stranden Tupuangi på nyzeeländska Chathamöarna.Foto: Tamzin Henderson/AP/TT

Ingen av de strandade grindvalarna – en liten valart som ingår i delfinsläktet – kunde räddas. De dog antingen en naturlig död eller tvingades avlivas i vad som beskrivs som en "förkrossande förlust" av den ideella organisation som kämpat för valarnas överlevnad.

För två veckor sedan dog runt 200 grindvalar efter att ha strandat på australiska Tasmanien. Forskare vet inte exakt vad som ligger bakom fenomenet, men tror att valarnas ekolokalisering inte fungerar som den ska när de letar efter föda längs med sandiga sluttningar på havsbottnen.

Annons

Chathamöarna ligger utkastade i Stilla havet över 80 mil öster om Nya Zeelands huvudöar. Runt 600 människor av europeisk och maorisk härstamning bor på öarna, som officiellt har tillhört Nya Zeeland sedan 1842.

Vad som beskrivs som världens största masstrandning inträffade på just Chathamöarna 1918, då omkring 1 000 grindvalar gick på grund.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons