Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inflationsspöket är här - har du koll?

Högsta inflationstakten på 28 år. Men vad betyder det egentligen och hur orolig ska man vara? Här är allt du behöver veta om inflationssmockan.
Ekonomi • Publicerad 14 december 2021
Räcker pengarna till när inflationen nu lyfter? Arkivbild.
Räcker pengarna till när inflationen nu lyfter? Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

TT: Varför är det egentligen så viktigt med inflationen?

– Inflationen är det som avgör hur mycket du får för dina pengar, hur långt din lön räcker varje månad och den är viktig för det avgör vilken levnadsstandard du kan ha som gäller boende, mat och semestrar, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB och fortsätter:

Annons

– Oftast rör sig inflationen i lugn och stadig takt och inte i en högre takt än din lön, då är det heller inget man behöver tänka på till vardags.

TT: I november var inflationstakten 3,6 procent, den högsta på 28 år. Behöver jag vara orolig?

– Inte över att inflationen är där under en kort period men detta är ju inte något som går över den närmaste månaden. Det här är något vi kommer att ha ett par kvartal och så länge inflationen är på en högre nivå än löneökningarna så kommer man få mindre att röra sig med.

– Under en liten period är det inte hela världen, men drar det ut på tiden är det oroväckande.

TT: Den höga inflationen förklaras ju med höga energipriser. Vad ger det för konsekvenser för företag respektive konsumenter?

– Det innebär att du får betala mer på din elräkning och får mindre att lägga på annat helt enkelt. För företagen och hela Sveriges ekonomi blir det nästan som en extra skatt med de här höga energipriserna. Det får en dämpande effekt på hela ekonomin.

TT: Jag sitter med stora bostadslån. Betyder det här nu att Riksbanken kommer höja räntan inom kort för att få ned inflationen?

– Riksbanken tittar på den stora bilden och hur länge inflationen beräknas att hålla i sig och vad den beror på. Så länge den viktigaste drivkraften är stigande energipriser kommer Riksbanken vara lite lugn och inte dra iväg och höja styrräntan. Energipriser är nämligen inget Riksbanken kan göra något åt och en prisuppgång brukar falla tillbaka vid sommaren när energipriserna går ned.

– I USA beror dock inflationen på andra orsaker och där kommer nog en räntehöjning snabbare.

TT: Historiskt sett, vad är inflationens absoluta urmoder?

Annons

– Urmoder vet jag inte men skräckexemplet kommer från 70-talet i samband med oljeprischocken då man fick obalans på utbud och efterfrågan som spillde över i energipriser. I Sverige hade vi ett eller två decennier där vi hade en väldigt besvärlig situation och svårt att föra en vettig ekonomisk politik.

– Då hade vi mycket högre inflation nu och det är viktigt att vi inte hamnar där igen men det är min uppfattning att vi inte är på väg dit.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons