Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inflationsmål ska godkännas av politikerna

Om Riksbanken vill ändra inflationsmålet måste riksdagen godkänna. En politisk överrock, tycker centralbanken.
Ekonomi • Publicerad 2 november 2021
Riksbankschefen Stefan Ingves frågas ut i riksdagen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen har antagit propositionen om en ny riksbankslag. Ett syfte är att uppdatera en gammal lag, eftersom mycket har hänt sedan 1988.

– Det är bra att tydliggöra Riksbankens mandat, säger Åsa Lindhagen.

Annons

Förslagen är i stor sett oförändrade jämfört med den lagrådsremiss som presenterades tidigare i år och som Riksbanken var väldigt tydligt negativ till.

Oberoende

Riksbankschef Stefan Ingves har vid ett flertal tillfällen luftat sin kritik som i korthet går ut på att centralbankens självständighet naggas i kanten. Den nya lagen innebär bland annat att om Riksbankens ledamöter enas om att skruva på inflationsmålet, som i dag är två procent, så måste riksdagspolitikerna ge sitt medgivande. Det har ifrågasatts från bland annat EU-håll om den ordningen är i överensstämmelse med principen om centralbankers oberoende.

Å andra sidan menar Åsa Lindhagen att insynen och granskningen av Riksbankens agerande stärker den demokratiska processen.

I nya lagen pekas det också på att Riksbanken bara vid synnerliga skäl ska få använda hela verktygslådan för att nå sina penningpolitiska mål, som exempelvis köp av olika räntepapper. Det kommer göra Riksbanken långsammare och mindre flexibel vid akuta finansiella kriser, har Stefan Ingves invänt.

Inte regeringens fråga

Åsa Lindhagen och det lagförslag som nu läggs fram duckar på frågan kring Riksbankens ledamöters enskilda aktieinnehav. Svenska Dagbladet har i en rad artiklar beskrivit potentiella situationer där ledamöterna kan ta beslut som gagnar deras egna intressen, exempelvis köp av företagsobligationer i bolag där de själva äger aktier.

Men att i den nya riksbankslagen förbjuda ledamöterna att äga enskilda aktier är inte aktuellt.

– Det är ingen fråga för regeringen, säger Åsa Lindhagen och pekar på att Riksbanken ligger under riksdagen, inte regeringen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons