Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Indisk farkost på väg till månen

Indien • Publicerad 14 juli 2023
Den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-3 sköts upp från rymdcentret Satish Dhawan på ön Sriharikota i östra Indien på fredagen.
Den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-3 sköts upp från rymdcentret Satish Dhawan på ön Sriharikota i östra Indien på fredagen.Foto: Aijaz Rahi/AP/TT

En indisk rymdfarkost har inlett färden mot månens baksida, med mål att placera en obemannad landare och en rover på månens yta.

Fredagens lyckade uppskjutning av farkosten Chandrayaan-3 firades med applåder och hurrarop i kontrollrummet på rymdcentret Satish Dhawan på ön Sriharikota i östra Indien. Utanför centret hade tusentals människor samlats för att se raketen lyfta.

Annons

Det är Indiens andra försök att landa på månen. För fyra år sedan var en obemannad landare i färd med att ta mark när den kraschade, vilket var ett stort bakslag för det indiska rymdprogrammet.

Om allt går enligt planen ska månlandaren ta mark nära månens outforskade sydpol runt 23 och 24 augusti. Om det lyckas blir Indien det fjärde landet efter USA, dåvarande Sovjetunionen och Kina som klarar bedriften att landa på månen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons