Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

IMF ska granska svensk stabilitetspolitik

Ekonomi • Publicerad 19 november 2021
Svensk stabilitetspolitik ska granskas av IMF 2022. Arkivbild
Svensk stabilitetspolitik ska granskas av IMF 2022. ArkivbildFoto: Andrew Harnik AP/TT

Internationella valutafonden (IMF) inleder en granskning av arbetet med finansiell stabilitet i Sverige nästa år, skriver Riksgälden och Finansinspektionen i var sitt pressmeddelande.

Senast en liknande IMF-granskning gjordes i Sverige var för fem år sedan och resultatet av nästa års granskning ska enligt IMF:s plan diskuteras på ett styrelsemöte i januari 2023.

Annons

I IMF-rapporten baserad på 2016 års granskning konstaterade granskarna att de makrofinansiella riskerna i det regionalt systemviktiga svenska finanssystemet ökat. Bland annat pekade de ut högt skuldsatta svenska hushåll som en riskfaktor med potentiellt stora konsekvenser, särskilt i kombination med att de svenska bolånen i stor utsträckning bygger på att bankerna finansierar utlåningen med lån på den internationella marknaden.

En chock i det svenska systemet skulle kunna få betydande spridningseffekter i Norden och Baltikum, konstaterade IMF.

Finansdepartementet, Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden kommer att medverka i arbetet med att ta fram nästa rapport.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons