Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

IMF sänker global tillväxtprognos

Internationella valutafonden (IMF) sänker sin prognos för global tillväxt till 2,7 procent nästa år. Fast de varnar också för att det kan bli betydligt värre, under 2 procent.
För svensk del väntas en BNP-minskning på minus 0,1 procent, enligt IMF:s ekonomer.
Ekonomi • Publicerad 11 oktober 2022
Internationella valutafonden pekar ut Sverige som ett av länderna vars BNP krymper nästa år, i den kraftiga globala konjunkturnedgången. Arkivbild.
Internationella valutafonden pekar ut Sverige som ett av länderna vars BNP krymper nästa år, i den kraftiga globala konjunkturnedgången. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Så sent som i juli räknade IMF:s ekonomer med en tillväxt på 2,9 procent 2023, men nu ser det kärvare ut. Prognosen sänks 0,2 procentenheter och risken för att tillväxten ska falla ner under 2 procent beräknas till 25 procent.

För i år lämnar IMF samtidigt sin globala tillväxtprognos oförändrad jämfört med juliprognosen på 3,2 procent.

Annons

"Det värsta är fortfarande framför oss och för många kommer 2023 kännas som en recession", skriver IMF:s analyschef Pierre-Olivier Gourinchas i en kommentar.

Sverige tvärnitar

Sveriges tillhör de länder som tvärnitar mest nästa år, i sällskap med länder Tyskland, enligt prognosen. För i år beräknas tillväxten i Sverige halveras till 2,6 procent. Detta följs av en väntad BNP-minskning på 0,1 procent 2023 för den svenska ekonomin.

Inflationen i Sverige beräknas i snitt lyfta till 7,2 procent i år och 8,4 procent 2023. Men när det gäller arbetslösheten i Sverige räknar IMF:s ekonomer med att den sjunker till 7,6 procent i år och 7,4 procent 2023.

Prognosen från IMF uppdateras i samband ett årsmöte i Washington i veckan, dit regeringsföreträdare och centralbankschefer från hela världen väntas.

Enligt IMF:s ekonomer fortsätter Rysslands invasion av Ukraina att kraftigt destabilisera världsekonomin, bland annat i form av en "allvarlig energikris i Europa som kraftigt höjer levnadskostnaderna och begränsar ekonomisk aktivitet".

Risk för energibrist i vinter

Gaspriserna har sedan 2021 fyrfaldigats sedan Ryssland strypt leveranserna av gas till mindre än 20 procent av nivåerna 2021, konstaterar IMF:s ekonomer – en situation som kraftigt ökar risken för energibrist i vinter och kommande år.

Ukrainakriget har också drivit upp livsmedelspriser, vilket förvärrat situationen för låginkomsttagare runt om i hela världen, och särskilt i låginkomstländer.

Inflationen och det kraftiga lyftet för dollarn väntas slå mot efterfrågan, vilket antas få en dämpande effekt på inflationen framöver. Men än så länge fortsätter priserna att stiga.

"Vi väntar oss att den globala inflationen kommer att toppa i slutet av 2022 men ligga kvar på förhöjda nivåer längre än vad vi tidigare trodde", skriver Gourinchas i rapporten.

Covid-19-nedstängningar i Kina bidrar också till minskad efterfrågan samtidigt som IMF:s ekonomer pekar på hur situationen för fastighetssektorn i Kina försämras snabbt.

Annons

"Givet storleken på Kinas ekonomi och dess avgörande roll för globala värdekedjor, kommer detta väga tungt för global handel och aktivitet", skriver Gourinchas.

Fakta: IMF sänker prognosen för 2023

Den globala tillväxten väntas falla från årets beräknade 3,2 procent till 2,7 procent 2023, enligt en färsk upplaga av rapporten World Economic Outlook från Internationella valutafonden (IMF). I juli låg IMF:s prognos för tillväxten 2023 på 2,9 procent.

Eurozonen ligger bakom en stor del av prognossänkningen. Där väntas tillväxten nu falla från årets 3,1 procent till 0,5 procent 2023. I juliprognosen antogs nedgången bli till 1,2 procent.

För USA sänks i första hand prognosen för i år kraftigt, ned till 1,6 procent, från tidigare 2,3 procent. För 2023 lämnas USA-prognosen oförändrad på 1 procent.

Kinas tillväxt sänks något både för 2022 och 2023 till en tillväxt på 4,4 respektive 4,9 procent.

Källa: Internationella valutafonden (IMF), World Economic Outlook: Countering The Cost-of-Living Crisis, Oktober 2022

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons