Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ifo: Tyskt inflationstryck avtar

Prishöjningsplanerna bland tyska företag backar. Det minskar det underliggande trycket uppåt på konsumentpriserna i Europas största ekonomi, visar en mätning gjord av det tyska ekonomiska institutet Ifo.
Ekonomi • Publicerad 5 september 2023
Trycket på prishöjningar avtar i Tyskland. Arkivbild
Trycket på prishöjningar avtar i Tyskland. ArkivbildFoto: Alastair Grant AP/TT

Ifos augustiindex för företagens förväntningar på prisutvecklingen de kommande månaderna backade till 14,7, ned från 16,3 i juli.

Nedgången är dock bara ett steg på en lång och svår väg mot en normaliserad inflation i Tyskland, skriver Timo Wollmershäuser, prognoschef på Ifo, i en kommentar.

Annons

Han pekar bland annat på att detaljhandlares och besöksnäringens prisförväntningar ligger högre än genomsnittet och inte heller rör sig särskilt snabbt nedåt.

Inom detaljhandeln sjönk prisförväntningarna till 33,5 i augusti, ned från 34,9 månaden före. När det gäller besöksnäring blev det en nedgång till 46,6, från 47,8 i juli. Bland livsmedels- och dryckeshandlare sjönk prishöjningsindex till 55,1, från 55,3.

Detta kan jämföras med tillverkningsindustrin, där motsvarande delindex backade till 3,7, ned från 4,0 i juli.

Ett indextal på plus visar att fler tror på prishöjningar än prissänkningar i sektorn. Om alla tillfrågade företag skulle tro på prishöjningar skulle indextalet ligga på plus 100. Skulle alla räkna med prissänkningar skulle indextalet falla till minus 100.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons