1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ideologiskt vägval i krisande Ecuador

En vänsterekonom eller en konservativ affärsman?
Trots tydliga alternativ är många ecuadorianska väljare osäkra in i det sista. Båda de manliga presidentkandidaterna hoppas på avgörande stöd från kvinnor och minoriteter.
Ecuador • Publicerad 11 april 2021
Vänsterkandidaten Andrés Arauz med urfolksledare under ett kampanjbesök i Ecuadors huvudstad Quito den 5 april.
Vänsterkandidaten Andrés Arauz med urfolksledare under ett kampanjbesök i Ecuadors huvudstad Quito den 5 april.Foto: Dolores Ochoa/AP/TT
Högerkandidaten Guillermo Lasso under ett kampanjbesök i Cayambe i norra Ecuador den 7 april.
Högerkandidaten Guillermo Lasso under ett kampanjbesök i Cayambe i norra Ecuador den 7 april.Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Den 36-årige socialisten Andrés Arauz vann en bekväm seger i den första valomgången med 32,7 procent av rösterna. Han har behållit en ledning i många mätningar inför dagens avgörande omgång.

Men motståndaren, 65-årige Guillermo Lasso, har knappat in på slutet – och närmare 30 procent av väljarna hade i den senaste stora undersökningen fortfarande inte bestämt hur de skulle rösta.

Arauz tillhör samma läger som den tidigare vänsterledaren Rafael Correa, som styrde landet 2007–2017, men har markerat viss distans till sin politiske mentors "konfrontativa" ledarstil.

Arauz lovar bland annat att försöka omförhandla villkoren för en miljardskuld till Internationella valutafonden (IMF) med målet att behöva skära mindre i de offentliga utgifterna.

Lasso lovar i stället att blåsa liv i den svårt covidhärjade ekonomin genom att locka utländska investerare till landet. Men i jakten på röster har 65-åringen, som är medlem i den ultrakonservativa katolska organisationen Opus Dei, lovat att lyssna till hbtq- och kvinnorättsgrupper, liksom urfolksorganisationer.

Även Arauz har vänt sig ditåt och lovar bland annat ett särskilt bidrag till landets mödrar. Både Arauz och Lasso har dessutom skaffat sig konton på videoappen Tiktok i hopp om att nå ut till unga väljare.

De delar även en vilja att fortsätta med storskalig olje- och mineralutvinning, vilket väckt skarp kritik från miljörörelsen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.