Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

I snitt en skjutning om dagen i år

Inledningen av året har varit dyster vad gäller skjutvapenvåldet i Sverige.
I genomsnitt en skjutning har inträffat varje dag. Rekordmånga har dödats.
Brott • Publicerad 3 april 2022
Avspärrningar i centrala Stockholm i måndags efter den senaste dödsskjutningen. En man i 55-årsåldern dog efter att ha träffats med flera skott. Arkivbild.
Avspärrningar i centrala Stockholm i måndags efter den senaste dödsskjutningen. En man i 55-årsåldern dog efter att ha träffats med flera skott. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

Totalt 89 bekräftade skjutningar har registrerats i polisens preliminära statistik över de tre första månaderna under 2022. Siffran kan jämföras med 56 skjutningar under samma period förra året.

Bara under mars månad skedde 37 skjutningar, vilket är den högsta marssiffran som registrerats sedan polisen började föra statistik över antalet skjutningar 2017.

Annons

Flest skjutningar har ägt rum i polisregion Syd, följt av Stockholm och Öst.

Endast under 2020 registrerades fler skjutningar de första tre månaderna. Då inträffade 92 skjutningar under första kvartalet.

Som SVT Nyheter rapporterat är årets tre första månader även de mest dödliga vad gäller skjutvapenvåld. Totalt 18 personer som skjutits har dött, att jämföra med den tidigare bottennoteringen på 12 skjutvapenmord de första tre månaderna 2020.

Det senaste skjutvapenmordet ägde rum vid lunchtid på ett gym i centrala Stockholm den 28 mars. En man i 55-årsåldern, som enligt polisen inte tros ha varit skyttens egentliga måltavla, fick sätta livet till sedan han träffats av flera skott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons