1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Husmanskost nyttigare än Medelhavskost

Nyheter • Publicerad 15 september 2006

Flera undersökningar har visat att det finns flera hälsovinster med att äta den traditionella medelhavskosten. Men nu visar en ny studie att kostens skyddande effekt mot sjukdomar är störst i Medelhavsländerna. Längre norrut i Europa, som i Sverige, är effekten inte alls lika stor.

I Tyskland och Holland såg man ingen effekt alls, skriver Svenska Dagbladet. De senaste rönen kommer från en holländsk studie där 5 000 kvinnor mellan 60 och 69 år har följts under tio år. Den visar bland annat att dödligheten var 30 procent lägre bland dem som åt ett hälsosamt urval av holländsk husmanskost än de som åt medelhavskost.

Nu vill svenska forskare titta närmare på hur svensk husmanskost påverkar hälsan.

- Något bra måste det vara med vår mat eftersom svenskarnas livslängd ligger i världstopp, säger Alicija Wolk, professor i näringsepidemologi vid Karolinska institutet. (PM)

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.