Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hundratals döda i extrema monsunregn i Indien

Över 100 människor har omkommit till följd av de kraftiga monsunregn som drabbat norra delarna av Indien. Och mer regn är att vänta.
Indien • Publicerad 14 juli 2023
Ännu mer regn väntas under de närmaste dagarna, enligt Indiens väderinstitut.Foto: Manish Swarup/AP/TT
Den översvämmade Jamunafloden tvingar människor att lämna sina hem i New Delhi och upprätta tillfälliga boenden.Foto: Manish Swarup/AP/TT
Förödelse i delstaten Himachal Pradesh i Indien.Foto: Aqil Khan/AP/TT

Fordon, broar och hela hus som sveps iväg av de framstormande regnmassorna. Under de två senaste veckorna har hundratals indier mist livet i regnovädren. Minst 88 av dem har dött i den värst drabbade och bergiga delstaten Himachal Pradesh, uppger de lokala myndigheterna. Regionen ligger i Himalayamassivet cirka 500 kilometer norr om New Delhi.

Helikopter räddade turister

Helikoptrar har satts in av myndigheterna för att undsätta omkring 300 människor – mestadels turister – som blivit strandsatta i den värst drabbade delstaten.

Annons

I New Delhi evakuerades bostadsområden nära floden Jamuna och människor fick ta sin tillflykt till tillfälliga boplatser som tält och vindskydd. Myndigheterna har fört nära 30 000 människor till skyddsläger eller skolor som omvandlats till tillfälliga boenden, uppger den lokala räddningstjänsten i ett uttalande.

Fler skyfall väntas

Hällregn och översvämningar är vanligt förekommande under monsunperioden som infaller mellan juni och september men i år har det redan fallit ovanligt mycket regn. Och mer nederbörd i form av häftiga regn är att vänta under de närmaste dagarna i de norra delarna av Indien, rapporterar landets väderinstitut.

Monsunen beter sig alltmer avvikande, enligt forskare, på grund av klimatförändringarna och resulterar i upprepade jord- och lerskred och översvämningar.

Fakta: Monsunregn

Monsunregn är årstidsbundna regn i södra och sydöstra Asien. De är kraftigast på sommaren då uppvärmningen av den asiatiska kontinenten ger ett sug av luft in mot land från omgivande hav.

Uppvärmningen skapar ett djupt lågtryck över norra Indien, som medför en kraftig, sydostlig och fuktig vind över stora delar av Sydostasien under. När den fuktiga luften kommer in över land bildas kraftiga moln och regn.

Källa: SMHI.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons