Hon är stolt mamma till homosexuell son
Eva-Britt Dahlström är s-politiker i Karlskrona och känd för sitt engagemang i frågor som rör barn och kvinnor som är utsatta för våld och hot.
Men hon är också stolt mamma till två vuxna pojkar.
En som lever i ett heterosexuellt förhållande och barn. Och en som är homosexuell och singel.
För mamma Eva-Britt finns inga konstigheter med det. Det är samma pojkar som de alltid varit.
Oavsett sexuell läggning.
Alltid förstått Men om hon ska vara riktigt ärlig har hon nog alltid förstått att den i dag 28-årige Magnus inte skulle bli intresserad av flickor.
Riktigt vad det var kan hon inte peka på, men han var inte som sin bror. Och fler än en flyktig flickvän blev inte presenterad därhemma.
- Men jag tänkte inte så mycket på det eftersom han hade så många kompisar, både manliga och kvinnliga, i de olika föreningarna han var med i.
Så här med facit i hand kan hon tänka att om hon skulle ha uppmanat sin son att ta hem sina vänner. Det är egentligen det
enda hon ångrar från pojkarnas tonårstid:
Att hon inte kunde stötta sin son tidigare för att hon inte förstod vad det handlade om.
Fostrar bort homosexualitet Annars är det, enligt Eva-Britt, fortfarande vanligt att föräldrar försöker fostra sina barn att bli som alla andra och hoppas att det de misstänker ska växa bort.
Men det gör det ju inte.
Och att på det viset förneka
sina barns sexuella identitet är, en björntjänst många föräldrar gör sina homosexuella barn - även om de gör det med sina barns bästa för ögonen.
- Man väljer inte sin sexuella läggning. Den föds vi med och det går inte att, som Pingstkyrkan tror, fostra bort.
Måste bli öppnare Eva-Britt tror att barn vet om sin läggning långt tidigare än de vuxna och menar att vuxenvärlden måste få mer kunskap så att attityden till homosexualitet blir öppnare.
Den attitydförändringen måste till redan i småbarnsåren, då det i dag förväntas att småpojkar ska leka med bilar och tjejer med dockor.
- Det är egentligen konstigt att vi inte har kommit längre år 2007, säger hon.
För Eva-Britt är det lika märkligt som att landstingen inte tilllåter homosexuella män att lämna blod. Eller att hennes son inte fick jobb så länge han skrev att han var engagerad i RFSL (Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande) i ansökningsformulären.
- Till slut sa jag till honom att stryka det och då fick han jobb
direkt.
Tufft för unga Eva-Britt Dahlström menar att trots ett mycket öppnare samhällsklimat är det fortfarande tufft för unga homosexuella att gå ut.
- Det är en sak att vara kändis eller redan etablerad i samhället, men jag har många exempel på unga människor som inte vågar berätta att de är homosexuella - inte minst av rädsla för att de
inte ska få jobb.
- För det är faktiskt så att en del bögar som söker jobb på förskolor blir misstänkta för att vara pedofiler, säger hon.
Andra bögar och och lesbiska tjejer vågar inte ens berätta det för mamma och pappa. Och en del av dem som gör det, får svaret "Då är du inte längre välkommen här" eller nästan ännu värre "Ok, men visa det inte här hemma".
- Tänk att tvingas förneka sig själva på det viset.
Var det bara det? Själv minns hon exakt den
dagen för fyra år sedan då hennes egen son berättade sin hemlighet. Hur han gick omkring och våndades och till slut klämde ur sig "Jag måste berätta sak".
Och hans mamma i sin tur hann tänka tusen scenarior innan hon kläckte ur sig "Du har väl inte gjort en flicka med barn?"
- Det var ungefär det dummaste jag kunde säga just då.
Sedan när han sa var det var som tryckte honom, blev hon så himla lättad att han inte hade en dödsallvarlig sjukdom att hon "Jaså, var det bara det".
Hot om våld skrämde Det enda som skrämde Eva-Britt var tanken på att sonen skulle bli utsatt för våld. Samt vad äldre släktingar skulle säga.
Det sistnämnda hade hon dock inte behövt oroa sig för.
- De tog det förvånansvärt bra.
Lite jobbigt var det också i början när arbetskompisar frågade om det inte skullle bli några barnbarn snart.
- Man går ju inte omkring och pratar om sina barns sexuella läggning, men när den frågan ställs kommer saken liksom till sin spets.
- Men när jag väl berättat var det inget konstigt med det.
Själv tänker inte Eva-Britt på hur det ska gå med barnbarn.
- Många löser den saken med ett lesbiskt par och det brukar bli bra. Jag skulle
absolut inte ha något emot att bli farmor till ett regnbågsbarn.
Våga stå upp för barnen Och det är just det som stolta föräldrar handlar om. Att våga stå upp för sina barn och visa att de är lika älskade som de var innan de berättade om sin homosexualitet.
- De är ju samma barn.
Deras sexuella läggning förändrar inte deras personlighet. Och om inte deras anhöriga stöttar dem, hur ska de någonsin bli accepterade fullt ut då?
Samtidigt inser Eva-Britt Dahlström att det kan vara tufft att ta ett sådant besked. Det är, enligt henne, helt
naturligt att känna så.
Det viktigaste, enligt henne, är att ändå försöka ta det till sig på ett sådant sätt att barnet känner sig lika älskat som innan.
Och det finns hjälp att få.
Hos RFSL:s nätverk Stolta föräldrar till homo- eller bisexuella barn till exempel. Det nätverket finns än så länge bara i storstäderna, men Eva-Britt hoppas att Blekinges föräldrar hör av sig.
Applåder och jubel Det var under deras paroll Eva-Britt Dahlström och hennes son marscherade under Pride-festivalen förra sommaren.
Det blev en mäktig upplevelse och en underbar känsla av glädjefylld gemenskap.
Men den blev också något annat för Karlskronapolitikern.
- 450 000 människor kantade Stockholms gator. Och överallt där vi föräldrar kom möttes vi av applåder och
jubel. Det fick mig att inse hur mycket vi behövs för
våra barn.
Läs mer om Nätverket Stolta Föräldrar på www.rfsl.se