Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Höjer risknivån för coronaviruset inom EU

Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har höjt risknivån i EU från "måttlig" till "hög", berättar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en pressträff.
– Vi har en situation som är väldigt komplex. Den kräver ett snabbt, men också samordnat svar, säger Ursula von der Leyen.
Coronavirus • Publicerad 2 mars 2020
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivfoto.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivfoto.Foto: Henrik Montgomery/TT

Hundra dagar efter sitt tillträde hoppades den nya EU-kommissionen få fokusera på klimatkamp, jämställdhet och relationerna till Afrika.

Nu handlar måndagen i stället fullständigt om ren krishantering – kring såväl coronavirus som flyktingar och migranter.

Annons

2 100 fall av coronasmitta har inträffat i 18 EU-länder och 34 dödsfall har konstaterats hittills, enligt hälsokommissionär Stella Kyriakides.

Fem EU-kommissionärer, däribland svenska Ylva Johansson, sätts ihop till en supergrupp med ansvar för EU:s virushantering. Utöver inrikeskommissionären Johansson ingår även krishanteringsansvarige Janez Lenarcic, hälsokommissionären Stella Kyriakides, transportchefen Adina-Ioana Valean och ekonomikommissionären Paolo Gentiloni i gruppen, vars arbete presenterades vid en extrainsatt presskonferens.

Ylva Johansson blir ansvarig för gränsrelaterade frågor kring coronaviruset i kommissionens nya specialgrupp. Hon har skapat en egen grupp där alla EU-länder och länderna i schengensamarbetet ingår.

Hittills har inga medlemsstater aviserat att de vill införa några inre gränskontroller på grund av viruset, berättar Johansson.

Kommissionen har också beslutat att lansera en webbplats för att samla information kring viruset.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons