Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Högskoleprovet blir av i höst – planen klar

Höstens högskoleprov genomförs söndagen 25 oktober, bekräftar regeringens provsamordnare Peter Honeth för TT. För den som vill göra provet är det först till kvarn som gäller.
Utbildning • Publicerad 18 september 2020
Höstens begränsade högskoleprov ska genomföras söndagen 25 oktober. Arkivbild.
Höstens begränsade högskoleprov ska genomföras söndagen 25 oktober. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Peter Honeth, tidigare bland annat statssekreterare i utbildningsdepartementet, är regeringens nationelle samordnare för högskoleprovet. Arkivbild.
Peter Honeth, tidigare bland annat statssekreterare i utbildningsdepartementet, är regeringens nationelle samordnare för högskoleprovet. Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Redan i torsdags kom indikationer på att höstens högskoleprov ska genomföras – men att det blir först i kvarn som gäller. Det blir nu verklighet, uppger provsamordnaren Peter Honeth.

Regeringen genomförde på fredagen en förordningsändring för att Universitets- och högskolerådet (UHR) ska kunna begränsa antalet som får skriva högskoleprovet i höst. När ändringen träder i kraft på måndag kommer UHR att fatta det formella beslutet om att begränsa antalet och ge ett högskoleprov i höst, säger Peter Honeth.

Annons

– Det innebär att det blir ett högskoleprov den 25 oktober, men det blir ett begränsat antal som får skriva det, 27 600 personer.

Det är drygt hälften jämfört med förra hösten, men något mer än vad som angavs i Honeths underlag, som TT rapporterade om under gårdagen. Lärosäten runt om i Sverige har även fått komma med synpunkter på förslaget.

Begränsat antal platser

Regeringen har sedan tidigare beslutat att det endast är personer som inte har ett giltigt resultat från högskoleprovet som får delta i höstens prov.

Peter Honeth betonar att hela utgångspunkten till varför man gör detta "extraordinära" är för att kunna ge möjlighet till dem som verkligen behöver ett högskoleprov för att kunna söka till vårterminen.

– Avsikten är inte att det ska vara ett prov som alla skriver bara för att man tycker det är roligt eller värdefullt, utan det är för dem som verkligen behöver det inför våren.

Varje högskola kommer därmed att ha ett begränsat antal skrivplatser.

– Det betyder att när varje högskolas antal når taket stängs möjligheterna att ansöka vid just den högskolan. Det kan då komma att ske vid olika tidpunkter.

TT: Ser ni en risk med att det kommer uppfattas som orättvist?

– Ja, det är inte problemfritt att göra på det här sättet. Klart det hade varit önskvärt att ge möjlighet till alla, men då hade det inte blivit något prov, säger Peter Honeth.

Förslaget har tagits emot med "väldigt skiftande entusiasm" från lärosätena, men samtliga har gått med på att genomföra provet, säger han.

Annons

– En del är inte alls glada att det här görs över huvud taget, det måste sägas. Men alla har ändå lojalt ställt upp i det här läget. Det antal som kommer fastställas för varje anordnare har accepterats, och några har till och med sagt att de kan ta lite mer än mitt ursprungliga förslag.

"Orolig för personal"

Från lärosätena har man lyft oro kring den korta tid man har att förebereda sig på, säger Peter Honeth.

– Det är väldigt kort tid att ordna fram lokaler. Men framför allt är man orolig för personal, eftersom det är väldigt många som medverkar och som måste utbildas.

Lärosätena är även väldigt noga med att understryka att det görs smittskyddssäkert, säger Honeth.

– Där har man ställt ett antal frågor och bett om svar på. Det viktigaste är naturligtvis att begränsningarna gör att man kan ha betydligt glesare mellan skrivboren.

I dag ser smittskyddsläget relativt gynnsamt ut, men om det skulle ändras generellt eller lokalt går det inte att garantera att smittskyddsmyndigheterna inte stoppar provet, säger Honeth.

– Men som det ser ut i dag finns det inget som talar för att det inte skulle gå att genomföra. Men man måste vara medveten om att vi självklart måste följa utvecklingen.

Anmälan till provet är öppen 25 september–1 oktober.

Fakta: Så många tar varje lärosäte

Tak för antal anmälningar till högskoleprovet hösten 2020, fördelat per lärosäte.

Blekinge Tekniska Högskola: 300 anmälningar

Göteborgs universitet: 3 100 anmälningar

Högskolan Dalarna: 600 anmälningar

Högskolan i Borås: 500 anmälningar

Högskolan i Gävle: 950 anmälningar

Högskolan i Halmstad: 550 anmälningar

Högskolan i Skövde: 450 anmälningar

Högskolan Kristianstad: 515 anmälningar

Högskolan Väst: 535 anmälningar

Jönköping University: 800 anmälningar

Karlstad universitet: 1 000 anmälningar

Linköpings universitet: 1 100 anmälningar

Linnéuniversitetet: 850 anmälningar

Luleå tekniska universitet: 500 anmälningar

Lunds universitet: 3 100 anmälningar

Mittuniversitetet: 700 anmälningar

Mälardalens högskola: 1 200 anmälningar

Stockholms universitet: 8 000 anmälningar

UHR Mariehamn: 100 anmälningar

Umeå universitet: 700 anmälningar

Uppsala universitet: 1 250 anmälningar

Örebro universitet: 800 anmälningar

Totalt: 27 600 anmälningar

Källa: UHR

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons