Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Högre matpriser i oktober – men ljusglimt anas

Mjölken, osten och fisken blev rejält mycket dyrare under oktober. För att inte tala om toapappret.
En liten hoppfull strimma är dock att några priser för första gången har börjat justeras ned, enligt Matpriskollen.
Ekonomi • Publicerad 9 november 2022
Tunga kassar – för en allt tunnare plånbok. Arkivbild.
Tunga kassar – för en allt tunnare plånbok. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Prisutveckling för några matvaror den senaste månaden, procent.
Prisutveckling för några matvaror den senaste månaden, procent.Foto: Anders Humlebo
Nu får vi snåla på de dyra toapappers-arken. Arkivbild.
Nu får vi snåla på de dyra toapappers-arken. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kyckling har blivit lite, lite billigare under oktober. Arkivbild.
Kyckling har blivit lite, lite billigare under oktober. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ännu är det dock alldeles för tidigt att andas ut, enligt Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen. Hans företag har undersökt hur priserna på drygt 42 000 artiklar utvecklats under oktober.

– Det finns så mycket som ännu inte har höjts, säger han, och pekar på bland annat kroppsvårdsprodukter som tvål och schampo som ännu inte höjts särskilt mycket.

Annons

Under oktober steg priserna på sådant som vi behöver dagligdags med i genomsnitt 0,6 procent. Det gör att prisökningstakten i årstakt för dagligvaror nu ligger på 12,5 procent.

För mat är ökningen ännu större, 14,9 procent i årstakt.

Under oktober har både mejeriprodukter och ost dragit iväg. Även fisk och skaldjur har blivit dyrare.

– Bönderna behöver mer betalt för att få det att gå runt.

Mejeri slår hårt

Prisökningar på just mejeriprodukter och ost påverkar oss mycket. Ulf Mazur berättar att inköpen av dessa varor står för 17 procent av genomsnittssvenskens matinköp.

– Vi är väldigt mejeribaserade i det här landet. Det slår direkt mot matkostnaderna. Det är dessutom fjärde gången i år som dessa höjs.

Den här månaden har också hushållskostnaderna ökat i "andra ändan". Toapappret har dragit iväg, höjningen för den kategorin är hela 9 procent i snitt under oktober. För vissa enskilda märken är höjningen ännu större. En lågprissort har höjt hela 29 procent under månaden.

– Det är så höga procenttal så att man nästan tappar greppet om ökningarna.

Ljusglimt

Fast under oktober visade sig en liten, liten ljus strimma av hopp i det annars så kompakta kostnadsmörkret under oktober, konstaterar han.

Vissa varor och produktkategorier justerades ned litegrann i pris.

Annons

– Det är första gången vi ser det sedan höjningarna började. Artiklar kan också justeras ned. Det går inte bara spikrakt upp för alla varor.

Framför allt handlar det om kycklingprodukter, berättar han. De har blivit någon eller ett par procent billigare under oktober.

– Uppfödarna har fått billigare foder. För kyckling går det så fort mellan kläckning och grillkyckling, så det märks direkt.

Även andra varor har i några få fall sänkts lite.

– Leverantörer som har höjt för mycket börjar nu justera ned priserna av konkurrensskäl, säger Ulf Mazur.

Fakta: Så mycket höjdes priserna

Prisökningstakten för dagligvaror totalt blev 12,5 procent i årstakt under oktober. För mat var takten högre, 14,9 procent i årstakt.

Under september låg prisökningstakten på mat på 14,4 procent i årstakt.

De produktkategorier som ökat mest under oktober är mejeri, plus 1,8 procent (20,7 procent i årstakt), ost plus 1,6 procent (22,7 procent i årstakt), fisk och skaldjur, plus 1,5 procent (15,6 procent i årstakt).

Toapapper ökade med 9 procent under oktober. Andra varor som blivit rejält mycket dyrare under oktober är vindruvor, plus 7,2 procent, avokado, plus 6,8 procent och kaviar, plus 5,1 procent under oktober.

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter, och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående, och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

Källa: Matpriskollen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons