Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Högerprofil kan ta plats i Laschets regering

Tyskland • Publicerad 1 september 2021
Friedrich Merz förlorade ordförandestriden mot Armin Laschet i vintras. Arkivbild.
Friedrich Merz förlorade ordförandestriden mot Armin Laschet i vintras. Arkivbild.Foto: Michael Kappeler/AP/TT

Tyske kristdemokraten Armin Laschet, som vill ta över som förbundskansler efter Angela Merkel, har hittills varit ovillig att prata om vilka han skulle utse till ministrar om han får uppdrag att bilda regering efter valet om drygt tre veckor.

Nu antyder kanslerkandidaten att affärsmannen och partikollegan Friedrich Merz, som tillhör CDU:s konservativa läger, kan bli finansminister i en framtida regering.

Annons

– Han är det ekonomisk- och finanspolitiska ansikte som kommer att prägla rikspolitiken efter valet, säger Laschet i ett tal till den CDU-nära organisationen Wirtschaftsrat, enligt Handelsblatt.

Merz är något av en "loose cannon" och har ofta väckt uppseende med sina uttalanden, som ofta haft en udd mot den egna partiledningen. Han lämnade politiken 2009 efter att ha manövrerats ut av Angela Merkel och har därefter varit verksam i näringslivet, där han i dag anses ha starkt stöd.

I januari försökte Merz bli CDU:s ordförande, men fick se sig besegrad av Laschet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons