Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hög andel trafikfarliga A-traktorer vid kontroll

Polisen i region Väst har under höstlovet kontrollerat 300 A-traktorer. Kontrollerna visar att två tredjedelar av fordonen är ombyggda eller har brister som är olagliga eller trafikfarliga.
Trafik • Publicerad 5 november 2022
Polisen i region Väst har kontrollerat 300 A-traktorer under höstlovsveckan. Arkivbild.
Polisen i region Väst har kontrollerat 300 A-traktorer under höstlovsveckan. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

De utökade kontrollerna gjordes med anledning av de svåra olyckorna med A-traktorer under hösten, som i flera fall fått dödlig utgång.

Polisen i region Väst har vid de 300 kontrollerna tittat efter tecken på om A-traktorn manipulerats för att gå fortare än den högst tillåtna hastigheten på 30 kilometer i timmen – något som kan vara svårt att upptäcka.

Annons

"Vi kontrollerar fordonen grundligt och letar efter brister i konstruktionen, skick och utrustning", säger Hans Qvant, trafikpolis i Halmstad i ett pressmeddelande.

Majoritet trafikfarliga

I två tredjedelar av kontrollerna var fordonen ombyggda eller hade brister som är olagliga och trafikfarliga.

I de fall där en manipulering av hastigheten har upptäckts innebär det att föraren gjort sig skyldig till olovlig körning. Då upprättas en polisanmälan och körkortet omhändertas. I de övriga fallen har fordonen fått ett föreläggande om registrerings- eller kontrollbesiktning.

"Kan vara livsfarligt"

De svåra A-traktorolyckorna har lett till debatt och bland annat poliser som arbetar med trafikfrågor har ifrågasätt fordonets existens. Transportstyrelsen har föreslagit en rad regelskärpningar, som krav på bilbälte, max en passagerare per plats och vinterdäck samt tekniska krav som ska göra det svårare att trimma A-traktorerna.

Polisen i Väst vill påminna föräldrar om att engagera sig i vad barnen gör och att tänka på att det "inte är oskyldigt att bygga om A-traktorer".

"Det kan vara livsfarligt att köra för fort i en A-traktor eller att stoppa in fler passagerare, traktorn är ju inte konstruerad för detta – sammantaget blir trafikfaran oerhört mycket större än när man kör en vanlig personbil", säger Hans Qvant.

Fakta: Regler för A-traktorer

En A-traktor är en ombyggd bil, som enligt lagen inte ska gå att köra fortare än 30 kilometer i timmen.

2020 ändrades regelverket, så att även automatväxlade bilar ska kunna byggas om till A-traktorer. Efter det har A-traktorerna blivit fler. I dag finns över 50 000 registrerade A-traktorer. I oktober 2020 var antalet 31 000.

Om Transportstyrelsens förslag för att minska olyckorna går igenom tillkommer bland annat krav på bältesanvändning, endast en passagerare per plats, vinterdäck och samt införandet av tekniska krav för att försvåra manipulation av hastighetsbegränsning.

Källa: Transportstyrelsen, Polisen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons