Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hissregler skärps – efter dödsolycka

Olyckor • Publicerad 8 september 2023
Blommor utanför porten där en pojke föll ner i ett hisschakt och senare avled av sina skador tidigare i år. Arkivbild.
Blommor utanför porten där en pojke föll ner i ett hisschakt och senare avled av sina skador tidigare i år. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Regeringen har beslutat att införa nya krav för äldre hissar, rapporterar flera medier. Beskedet kommer efter flera uppmärksammade olyckor, varav en ledde till att en femårig pojke dog i Göteborg i början av sommaren.

– Givetvis så underströk den mycket tragiska olyckan hur angeläget det var att snabbt komma fram med detta, säger bostadsminister Andreas Carlson (KD) till Göteborgs-Posten.

Annons

De nya kraven innebär att hissar för persontransport ska ha ett skydd mellan schakt, dörr och korgdörr för att minska risken att bli innestängd där.

Omkring 5 800 äldre hissar omfattas av regeländringen som träder i kraft i oktober. Därefter följer en övergångsperiod innan åtgärderna måste vara på plats 2031.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons