Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hindrade skyddsombud – döms till skadestånd

Arbete • Publicerad 4 juli 2023
Ett städbolag hindrade skyddsombudet att genomföra sitt uppdrag, anser Arbetsdomstolen. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Ett städbolag som dröjde sex veckor med att lämna ut en lista över företagets arbetsplatser till ett regionalt skyddsombud hindrade skyddsuppdraget. Det anser Arbetsdomstolen (AD) som dömer bolaget till att betala skadestånd.

Målet gällde ett regionalt skyddsombud, anställt av fackförbundet Byggnads. Denne ansåg sig behöva en lista över arbetsplatser där bolaget genomför byggstädning, för att kunna besöka dem. Men trots påminnelser via mejl och telefon dröjde listan sex veckor, rapporterar Arbetsvärlden.

Annons

Enligt bolaget har de anställda många korta uppdrag varför det var svårt att få fram en lista. Men det höll inte AD med om, och gav Byggnads rätt. Uppgifterna måste finnas lättillgängliga för att ”överhuvudtaget kunna bedriva en fungerande verksamhet”, skriver domstolen.

Bolaget ska nu betala skadestånd på 25 000 till skyddsombudet, 25 000 till Byggnads samt stå för rättegångskostnaderna på över 325 000 kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons