Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hemliga skoluppgifter tillgängliga på EU-sajt

Utbildning • Publicerad 8 september 2020
Hemliga svenska skoluppgifter kan laddas ned via EU-kommissionens hemsida. Arkivbild.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Det är drygt en vecka sedan uppgifter om svenska skolor hemligstämplades. Men via EU-kommissionens hemsida kan uppgifterna enkelt laddas ned, rapporterar Skolvärlden.

– Det beror på deras sekretessregler. Vi har levererat uppgifterna till dem, säger Skolverkets rättschef Cecilia Asker till tidningen.

Annons

Enligt EU-kommissionen innefattar uppgifterna skolenheter i Sverige, där bland annat grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och gymnasieskolan ingår, och levererades till EU i somras – innan skolsekretessen trädde i kraft 1 september i år.

Samtidigt är Cecilia Asker inte säker på att man kommer lämna ut registret till EU i framtiden med anledning av de nya svenska reglerna.

– Nästa gång det ska ske är i december. Men det är oklart om vi kommer att kunna lämna ut dessa uppgifter fortsättningsvis, säger hon till Skolvärlden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons