Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hemliga planer för drottningens död läckta

"Operation London bridge" har läckt. Den brittiska regeringens planer för drottning Elizabeths frånfälle – planer som länge höljts i dunkel – har nu offentliggjorts i sin helhet av , som granskat de hemliga dokumenten.
Storbritannien • Publicerad 3 september 2021
Drottning Elizabeth II under ett besök i Manchester i juli.
Drottning Elizabeth II under ett besök i Manchester i juli.Foto: Scott Heppell/AP/TT

Handlingarna utgörs av detaljerade planer rörande allt från hur premiärministern ska motta beskedet – möjligen genom frasen "London Bridge is down" – till säkerhetsaspekter att ta hänsyn till på Londons gator. Bland annat går dokumenten igenom hur man kan hantera folkmängder av aldrig tidigare skådat slag och eventuellt påföljande trafikkaos. Dagen för drottningens bortgång ska internt omnämnas som "D-dagen".

Dagarna mellan Elizabeths bortgång och hennes begravning ska hennes son Charles, den nye regenten, bege sig ut på en turné landet runt. Drottningens kista kommer att föras genom huvudstaden – från Buckingham Palace till Westminsterpalatset, där den i tre dagar kommer att visas upp för allmänheten upphöjd på en så kallad katafalk.

Annons

Politico beskriver dödsplanernas detaljrikedom som delvis banala och skrattretande. I ett dokument flaggar Downing Street för en våg av folklig ilska om man inte lyckats hala flaggorna till halv stång inom tio minuter efter dödsbeskedet. Andra instruktioner handlar om hur regeringsanställda bör agera på Twitter och i andra sociala medier. Bland annat nämns ett förbud mot att återpublicera Twitterinlägg.

Kodnamnet för prins Charles tillträde till tronen är därefter "Operation Spring tide".

Den 95-åriga drottningen är – trots sin ålder – vid god hälsa och det finns inget som pekar på att hennes bortgång är nära förestående, poängterar Politico.

Fakta: Långlivade monarker i Storbritannien

1. Elizabeth II, drottning den 6 februari 1952 och tills vidare, hittills över 69 och ett halvt år.

2. Victoria, drottning den 20 juni 1837– den 22 januari 1901, över 63 och ett halvt år.

3. George (Georg) III, kung den 25 oktober 1760–den 29 januari 1820, över 59 år.

4. James (Jakob) VI, kung i Skottland den 24 juli 1567–den 27 mars 1625, nästan 58 år. Från 1603 även kung i England.

5. Henry (Henrik) III, kung i England den 18 oktober 1216–16 november 1272, drygt 56 år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons