Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Help! – 20 steg för bättre mental hälsa i EU

Med Beatles som ledmotiv vill EU-kommissionen lägga miljarder på att förbättra den mentala hälsan i EU.
Ensamhet och självmord, inte minst bland ungdomar, skapar växande oro i Bryssel.
EU • Publicerad 7 juni 2023
EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides vid en pressträff i Stockholm tidigare i år. Arkivfoto.
EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides vid en pressträff i Stockholm tidigare i år. Arkivfoto.Foto: Christine Olsson/TT

EU-kommissionen hoppas totalt kunna få loss nästan 15 miljarder kronor – 1,23 miljarder euro – för en lång rad åtgärder som ska öka samarbetet och hjälpa till att sprida information och goda initiativ mellan EU-länderna.

Här ingår allt från att stötta brottsoffer och cancerpatienter till att bygga nätverk med ungdomar. Inte minst handlar det om att få européerna att våga prata om hur de mår, inte bara fysiskt utan också mentalt.

Annons

– Vi säger ofta att det är okej att inte må okej. Men jag vill lägga till en rad: berätta om det, för om ni gör det kommer någon att höra er, säger hälsokommissionären Stella Kyriakides på en presskonferens i Bryssel – och pekar på klassiska Beatles-låten Help! som exempel:

– Help me if you can, I'm feeling down. Help me get my feet back on the ground, citerar Kyriakides (På svenska: Hjälp mig om ni kan, för jag är nere. Hjälp mig upp på fötter igen).

De tjugo initiativen i planen ska läggas fram från i år och framåt. Kyriakides kollega Margaritis Schinas ser initiativet som givet kopplat till hans något luddiga formella ansvarsområde, "att stötta den europeiska livsstilen".

– Att skydda de svaga i vårt samhälle är vad som definierar oss som européer. Det är en del av vårt sätt att leva, säger Schinas i Bryssel.

Fakta: EU:s plan för mental hälsa

EU-kommissionen har tagit fram en handlingsplan där totalt 1,23 miljarder euro ska läggas på 20 olika initiativ för att stärka arbetet med den mentala hälsan i Europa.

Allt är uppbyggt kring sex huvudlinjer: stötta god mental hälsa, investera i utbildning och kapacitet, säkra god mental hälsa på arbetet, skydda barn och unga, rikta in sig på sårbara grupper och vara ledande på internationell nivå.

– Var sjätte person i EU har problem med mental hälsa. Ensamhet drabbar en fjärdedel av befolkningen och självmord är den näst vanligaste dödsorsaken bland unga, efter trafikolyckor, betonar kommissionären Margaritis Schinas på en presskonferens i Bryssel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons